Martin Károly Rôzne

Novobanský primátor má problémy

Nová Baňa 22. septembra – Novobanskí poslanci odsúhlasili vznik komisie, ktorá má preskúmať sťažnosť občana na konanie primátora mesta Jána Havrana (Smer-SD). Ten si za svojím rozhodnutím, ktoré je predmetom sťažnosti, stojí, no vznik komisie schvaľu

Ide o sťažnosť občana Novej Bane voči rozhodnutiu primátora, ktorým bol vyradený z vykonávania obecných služieb na základe odmietnutia účasti na pridelenú prácu. Voči ukončeniu dohody sa odvolal a zároveň aj podal sťažnosť na konanie primátora.

Vyradiť obyvateľa mesta z výkonu menších obecných služieb podľa spomínanej dohody môžeme, ak sa nedostaví v určenom termíne, bez vážnych dôvodov odmietne účasť alebo poruší pracovnú disciplínu dňom, keď dôjde k uvádzanému porušeniu,“ podotkol primátor.

Dohodu o podmienkach vykonávania menších obecných služieb podľa jeho slov mesto pravidelne uzatvára s obyvateľmi, ktorí sú v hmotnej núdzi a sú evidovaným uchádzačom o zamestnanie. „Často sa jedná o občanov neprispôsobivých, bez pracovných návykov a s poruchami správania. A to bol aj tento prípad,“ dodal Havran.

Poslanci komisiu zriadili na základe smernice, ktorú má mesto prijatú. „Tá hovorí o podávaní, prijímaní a vybavovaní sťažností v rámci mesta Nová Baňa,“ vysvetlil mestský poslanec Karol Tužinský (Smer-SD). Komisiu si zriaďuje mestské zastupiteľstvo jednotlivo, pre každý konkrétny prípad.

Tvoria ju v súčasnosti traja poslanci a jej úlohou v najbližšej budúcnosti bude rozhodnúť o opodstatnenosti sťažnosti. „[i]Budeme musieť preveriť konanie primátora, že na základe čoho s týmto občanom bola dohoda zrušená a či sa postupovalo v zmysle zákona,//“ zhodnotil Tužinský s tým, že v tomto volebnom období ide o prvú sťažnosť.

Keďže som o vyradení rozhodol ja a som presvedčený, že moje rozhodnutie bolo zákonné a opodstatnené, predpokladám, že by mala byť sťažnosť zamietnutá, ale v konečnom dôsledku o tom rozhodne komisia mestského zastupiteľstva na to zriadená,“ dodal Havran s tým, že ak komisia uzná opodstatnenosť sťažnosti, tak určite urobí nápravu stavu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM