Barbara Dallosová Rôzne Správy

Nový rebríček slovenských škôl: Kam sa vyšplhali tie žiarske?

Najnovšie rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku ukázali aj to, ako sú na tom tie naše. Prinášame konkrétne čísla.

Ilustračný obrázok k článku Nový rebríček slovenských škôl: Kam sa vyšplhali tie žiarske?
Foto: Barbara Dallosová

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil vylepšené rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku. V rámci aktualizácie boli doplnené aktuálne údaje o výsledkoch žiakov v celoštátnych testovaniach piatakov a deviatakov na ZŠ a výsledky absolventov SŠ v externej časti maturitných skúšok

Vo vynovených rebríčkoch sa najlepšie na Slovensku umiestnila Základná škola na Krosnianskej ul. v Košiciach v kategórii základných škôl, medzi strednými školami obsadila prvú priečku Obchodná akadémia v Trnave na Kukučínovej 2 a medzi gymnáziami najviac bodovala Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej v Bratislave.

Žiarske základky

Školy zo Žiaru nad Hronom sa do najlepších desiatok v celoslovenskom merítku nedostali v žiadnej z troch kategórií, pozreli sme sa teda na ich umiestnenie v rámci kraja.

Z rebríčka prvých tridsiatich základiek v Banskobystrickom kraji má Žiar najlepšie umiestneného zástupcu na 14. priečke, a to Základnú školu s MŠ na Ul. A. Kmeťa (tzv. cirkevná). O niečo nižšie, na 25. mieste skončila ZŠ na Ul. Jilemnického, známa ako ,,štvorka".

Stredné školy a gymnáziá

V prvej dvadsiatke stredných odborných škôl v kraji má Žiar nad Hronom jedného zástupcu, a to Súkromnú SOŠ technickú na 19. mieste. Osobitnou kategóriou je rebríček gymnázií. Gymnázium Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom obsadilo v desiatke najlepších v kraji siedme miesto.

Ako v súvislosti s výsledkami zdôrazňuje INEKO, Hodnotenie výsledkov žiakov nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí) a nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom, a preto komplexne nevypovedá o kvalite školy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM