Martin Károly Kultúra

O medvede v Kremnici je veľký záujem

Kremnica 27. októbra - Medvede a my je názov výstavy inštalovanej v Knižnici Jána Kollára v Kremnici. Výstava je spojená s prednáškami. Navštívilo ju približne približne 400 ľudí. Pre veľký záujem si ju môžete pozrieť ešte do konca týždňa.

V dňoch 18.10 – 29.10. 2010 prebieha v priestoroch čitárne knižnici Jána Kollára v Kremnici výstava s názvom „Medvede a my“. Séria pútavých banerov obsahovala detaily zo života medveďov. Okrem samotnej výstavy sa mohli záujemcovia zúčastniť každodenne aj na prednáškach Jaroslava Slašťana.

„Máme na výstavu veľmi pozitívny ohlas. Prišlo som množstvo detí zo škôl, záujem prejavila aj verejnosť. Ja ako riaditeľka knižnice som týmto a výstavám veľmi naklonená. Zvlášť, keď sú spojené s tak zaujímavými prednáškami.“ uviedla riaditeľka knižnice, PaedDr. Veronika Balážová.

Obsah výstavy je založený na autorových vlastných praktických skúsenostiach zo Slovenska a tiež z rád popredných slovenských a svetových odborníkov na správanie medveďov a bezpečnosť človeka. Dôležitým cieľom výstavy je vysvetliť, ako môžu byť problémy medzi medveďmi a ľuďmi redukované.

Hlavným cieľom prednášok bolo oboznámiť účastníkov s preventívnymi opatreniami, poskytnúť im rady, ako sa vyhnúť problémom, ktorými sú strety s medveďom, ale aj útoky týchto šeliem na hospodárske zvieratá a včelstvá.“ upresňuje lektor a zoológ Jaroslav Slašťan. „Snažil som sa vysvetliť, ako sa dajú účinne ochrániť hospodárske zvieratá a včelstvá pred škodami spôsobenými medveďmi. Nemenej dôležitou témou prednášky bolo aj samotné správanie pri stretnutí s medveďom. Mnoho ľudí je dezinformovaných. Prevládajú nepravdivé informácie ako sa správať pri stretoch, čo môže viesť k ohrozeniu zdravia, či dokonca života človeka.“ dodáva Slašťan.

Vedľajšou úlohou prednášok bolo oboznámiť ľudí so základnými informáciami o medveďoch na Slovensku a vo svete, zaradenie nášho medveďa hnedého do zoologického systému, opis ostatných druhov medveďov a informácie týkajúce sa početnosti medveďa na Slovensku a v Európe. Súčasťou prednášok bol aj opis zmyslových orgánov medveďa, jeho potravnej ekológie, rozmnožovania, rodenia mláďat a zimného spánku.“ uzatvára Slašťan.

Realizácia výstavy bola podporovaná spoločnosťou SWS a WWF. Sponzorom v oblasti poskytnutia priestorov na výstavu a prednášky sa stala Knižnica Jána Kollára v Kremnici.

Výstava „Medvede a my“ je nová a doplnená verzia predošlej výstavy „Stretnutie s medveďom“, ktorú v rokoch 2005 – 2009 videlo 20 000 ľudí. Autormi výstav sú zoológ Robin Rigg a Svetlana Beťková.

mf

Medvede a my
47
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM