Monika Obrtalová Rôzne

O titul Strom roka sa uchádza 12 kandidátov

Tucet stromov, ktoré vybrali obyvatelia z rôznych kútov Slovenska, sa tento rok opäť uchádza o titul Strom roka. Nadácia Ekopolis, ktorá v týchto dňoch vyhlásila 9. ročník ankety, chce takto upozorniť na vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľud

Záujemcovia môžu do 30. septembra tohto roku poslať hlas jednému z 12 stromov, ktoré sa dostali do finále súťaže. Víťazný Strom roka 2011 bude zastupovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Fotografie stromov s opismi sú zverejnené na stránke nadácie. Porota vyberala z 91 stromov, ktorých návrhy prišli do májovej uzávierky. „Nominované stromy reprezentovali viac ako 30 rôznych druhov drevín. Najväčšie zastúpenie mali už tradične lipy, v tomto roku ich bolo 20. Nasledovali duby a platany,“ uvádza na stránke Nadácie Ekopolis programový manažér Milan Hronec.

Najmladšia je 100-ročná čerešňa mahalebková z Bratislavy, ktorá vyrástla na hradnom brale. Medzi najstarších spomedzi finalistov patrí chránený 500-ročný gaštan jedlý z Častej (okres Pezinok), najväčší gaštan na Slovensku a rovnako stará lipa malolistá z Kameničian (okres Ilava), ktorej koruna pripomína srdce. Vo finále sú najpočetnejšie zastúpené lipy – až tri. Nechýbajú ani exotické druhy ako katalpa bignóniovitá či borovica vejmutovka. O titul Strom roka 2011 sa uchádza aj 400 – ročný dub letný z Podlužian (okres Bánovce nad Bebravou) známy aj ako Rákoczyho dub. Len pre zaujímavosť, súčet odhadovaného veku 12 finalistov je 3670 rokov.

Súťaž vyhodnotia koncom októbra. Víťazný strom okrem možnosti zúčastniť sa celoeurópskej súťaže, dostane aj odmenu v podobe dendrologického posudku a finančný príspevok 333 eur na ošetrenie. Tú istú sumu na ošetrenie alebo úpravu okolia dostanú aj stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste.

Zdroj: TASR ilustračné foto

Hlasovanie o strom roka [link=http://www­.ekopolis.sk/pro­gramy/grantove-programy/strom-roka.html]tu[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM