Rôzne Správy

Obec pri Žiari láka mladé rodiny: Starosta má víziu o netradičnej škôlke

Starosta má predstavu o modernej škôlke v prostredí dediny. Na jej zriadenie ale obec prostriedky nemá a obzerá sa po partneroch.

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Žiari láka mladé rodiny: Starosta má víziu o netradičnej škôlke
Zdroj: TASR

V obci Slaská (okres Žiar nad Hronom) chcú obnoviť materskú školu, dôvodom je zvyšujúca sa pôrodnosť. Starosta Daniel Gelien informoval, že počet detí vzrástol v dedine najmä vďaka rodinám, ktoré sa sem v ostatných rokoch prisťahovali. Aktuálne má Slaská 480 obyvateľov.

Materskú školu tu zrušili v roku 2004, obec si podľa Geliena nemohla dovoliť prevádzkovať škôlku so štyrmi deťmi a štyrmi zamestnancami pri ročnom náklade 25 000 eur. Budovu bývalej škôlky však obec nepredala. Niekoľko rokov tam sídlila vývarovňa Červeného kríža, ostatné dva roky ju už len temperujú.

,,Budova je síce v relatívne dobrom stave, určite však bude vyžadovať dôkladnú rekonštrukciu. Okná sú vymenené, budovu ale bude potrebné dispozične upraviť, vykonať rekonštrukciu rozvodov vody a elektriky, ako aj riešiť modernejšie podlahové kúrenie. Modernizáciu budú vyžadovať aj umyvárky a sociálne zariadenia," priblížil Gelien.

Slaská na rekonštrukciu škôlky peniaze nemá a tak podľa Geliena hľadajú korektného partnera zo súkromného vzdelávacieho sektora. Keď podľa jeho slov nebudú výzvy z eurofondov, ostáva len spolupráca so súkromným sektorom.

,,Hľadáme preto partnera, ktorý by chcel vstúpiť do spolupráce na kvalitnom projekte predškolského vzdelávania malých detí. Obec poskytne pozemok, budovu a maximálnu súčinnosť, od partnera očakávame možnú investíciu do rekonštrukcie škôlky a know-how výchovy,” podotkol starosta s tým, že hľadajú niečo netradičné. ,,Nechceme klasickú, štandardnú škôlku. Hľadáme niečo netradičné. Kvalitnú predškolskú výchovu v prostredí dediny,” dodal Gelien.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM