Barbara Dallosová Správy

Obec pri Žiari má dostať novú tvár za 1,6 milióna: Mosty, chodník, nové ihrisko, tržnica i fitnes v prírode

Obec ležiaca hneď vedľa Žiaru sa má dočkať rozsiahlej revitalizácie verejných priestranstiev. Tá ma v prvom rade ochrániť pred storočnou vodou, ktorá už dedinu v minulosti skúšala. Pribudne ale aj mnoho iného...

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Žiari má dostať novú tvár za 1,6 milióna: Mosty, chodník, nové ihrisko, tržnica i fitnes v prírode
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Celkom z 19 stavieb pozostáva projekt revitalizácie verejných priestranstiev, s ktorým v obci Lutila pri Žiari nad Hronom začali len pred niekoľkými týždňami. Na projekt v hodnote približne 1,6 milióna eur sa podarilo samospráve získať finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu.

Fitnesko má mať 500 štvorcov

,,Revitalizovať sa budú dva mosty, jeden, ktorý nám zničila voda a druhý poškodila. Revitalizovať sa budú miestne komunikácie na uliciach Gazdovská, Kuzmányho, Kamenná v celkovej výmere 8550 metrov štvorcových. Zrekonštruuje sa aj chodník popri hlavnej ceste," uviedol starosta Ján Pružina. Revitalizácie sa však dočkajú aj zelené plochy, postaví sa nové detské ihrisko na ploche približne 700 metrov štvorcových a fitnes v prírode na ploche 590 metrov štvorcových.

,,Bude sa tiež realizovať dažďová kanalizácia na uliciach Kuzmányho a Gazdovská, aby sme eliminovali prívalové vody pri veľkých dažďoch. Celková dĺžka tejto kanalizácie je 1191 m," dodal starosta. V projekte sú zahrnuté aj nové chodníky či vybudovanie deviatich nových priechodov pre chodcov aj s osvetlením, zrealizuje sa aj malá tržnica.

Proti storočnej vode

Hlavným cieľom tohto projektu je obnova verejných priestranstiev, ktoré boli v Lutile zničené povodňami ešte v roku 2010.

,,Zničený bol jeden most, ktorý nám podmylo a padol. Tým pádom bola tá povodeň ešte väčšia, lebo zdulo hladinu a vytopilo našich občanov," priblížil starosta. Druhý most, ktorý sa v rámci projektu rekonštruuje, mal poškodený pilier. Poškodené boli aj miestne komunikácie, veľká škoda vznikla obci aj na budove obecného úradu. Celkovo podľa starostu vznikli škody na obecnom majetku vo výške približne 254.000 eur.

,,V súčasnosti pripravujeme ďalší projekt, a to protipovodňový,„ uviedol v tejto súvislosti Pružina s tým, že opatrenia, ktoré chcú v rámci neho realizovať, by mali obyvateľov v budúcnosti ochrániť pred storočnou vodou. ,,Máme spravenú dokumentáciu pre územné konanie. Začali sme s vyjadreniami všetkých dotknutých orgánov, keď ich budeme mať, tak požiadame o územné rozhodnutie,“ priblížil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM