Samospráva

Obec zobrala predaj stavebných pozemkov do vlastných rúk: Cenou od 11 eur za m2 chcú prilákať mladých

Z 15 takýchto obecných pozemkov, ktoré sa predávajú cez verejnú súťaž, je už podľa starostu predaných už šesť. Samospráva chce takýmto spôsobom udržať v obci mladé rodiny, prípadne prilákať obyvateľov aj z okolia.

Ilustračný obrázok k článku Obec zobrala predaj stavebných pozemkov do vlastných rúk: Cenou od 11 eur za m2 chcú prilákať mladých
Zdroj: Dnes24.sk

Zastabilizovať obyvateľstvo Banskej Belej, okres Banská Štiavnica, majú nové stavebné pozemky v lokalite Pod vraným kopcom.

Mali sme pozemky v obytnej zóne, ktoré boli určené na výstavbu, a tak sme sa rozhodli vybudovať tam infraštruktúru, teda vodu, plyn, elektrinu a cesty,“ podotkol starosta Branislav Babirád s tým, že pozemky tak budú na predaj s kompletnými inžinierskymi sieťami.

Samospráva chce takýmto spôsobom udržať v obci mladé rodiny, prípadne prilákať obyvateľov aj z okolia. Starosta verí, že v obci pribudnú noví obyvatelia i deti, ktoré by navštevovali miestnu materskú školu. Banská Belá má v súčasnosti približne 1250 obyvateľov.

Záujemcovia si môžu pozemky kúpiť formou verejnej súťaže. „Znaleckým odhadom bola stanovená minimálna cena a do súťaže si každý predloží sumu podľa vlastného uváženia, nesmie ísť však pod cenu stanovenú odhadom, teda 11 eur za m2,“ vysvetlil starosta.

V minulom roku sa samospráve podarilo vybudovať za pomoci dotácie zo štátneho fondu rozvoja bývania nájomné byty štandardného typu. „Prerobili sme bývalú materskú školu na bytový dom. Pribudlo tam 11 bytov pre mladé rodiny. Sú už aj obsadené,“ dodal starosta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM