Martin Károly Kultúra

Obete vojny si prišla do Hronského Beňadika uctiť aj bulharská veľvyslankyňa

Bulharská veľvyslankyňa Margarita Ganeva si v obci uctila vojnové obete. Kladením vencov k pamätníku sa tak začal už 30. ročník prechodu Pohronským Inovcom. Na turistický pochod sa vydalo až 100 ľudí, ktorí si tak uctili padlých partizánov.

Kladením vencov k pamätníku bulharským obetiam druhej svetovej vojny sa začal v sobotu 2. júna v Hronskom Beňadiku 30. ročník prechodu Pohronským Inovcom. Ako potvrdil starosta Stanislav Lopúch, pozvanie prijala aj novovymenovaná mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku Margarita Ganeva.

Pietny akt kladenia vencov organizujú v spolupráci s bulharským veľvyslanectvom pri príležitosti Dňa Christa Boteva a tých, ktorí položili svoje životy za slobodu a nezávislosť vlasti. Pamätný deň si zástupcovia bulharskej ambasády uctili 1. júna v Bratislave. Turistický pochod v Hronskom Beňadiku organizujú každý rok počas prvého júnového víkendu.

Dnes sa približne sto ľudí vydalo na turistický pochod už po 30. raz. Neďaleko našej obce totiž počas druhej svetovej vojny operovala partizánska brigáda s početným bulharským zastúpením. Vo februári zišli z hôr a snažili sa prejsť cez zamrznutý Hron na už oslobodené územie. Počas týchto udalostí však prišlo v bojoch o život množstvo partizánov. Miesto posledného odpočinku našli na našom cintoríne, kde sa tiež konala pietna spomienka,“ povedal Lopúch.

Žiar24/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM