Rôzne Správy

Obľúbený turistický spoj zdražel: Koľko po novom zaplatíme za minibus na Skalku?

Kyvadlovú dopravu z Kremnice na Skalku využívajú domáci i turisti. Mesto od júna zdvihlo žltému minibusu cestovné.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený turistický spoj zdražel: Koľko po novom zaplatíme za minibus na Skalku?
Zdroj: TASR

Poplatky za využívanie mestského minibusu, ktorý jazdí z Kremnice na Skalku, samospráva od začiatku júna tohto roka zvýšila. Argumentuje zvyšujúcimi sa nákladmi na jeho prevádzku a tiež tým, že doterajšie ceny boli stanovené ešte v roku 2008, kedy začal minibus premávať. ,,Príjmy z prevádzkovania minibusu sa od roku 2008 prakticky nemenili," priblížila Renáta Nováková, vedúca oddelenia ekonomického a podnikateľských aktivít Mestského úradu v Kremnici.

20 000 kilometrov ročne

Ako ďalej uviedla, minibus celoročne zabezpečuje v sobotu, nedeľu, počas sviatkov a cez prázdniny kyvadlovú dopravu na Skalku, kde sa nachádza lyžiarske stredisko a Relax centrum, v letných mesiacoch aj s nosičom bicyklov. Autobus využíva aj centrum voľného času, pre deti z plaveckého krúžku, Futbalový športový klub na odvoz mládežníkov na futbalové zápasy konajúce sa počas víkendov či kremnické školy. Tiež sa využíva na zájazdy. Ročne tak podľa Novákovej najazdí v priemere 20 000 kilometrov.

V minulom roku malo mesto z tejto služby príjmy vo výške 8560 eur, výdavky sa vyšplhali na 19 756 eur. Prevádzka minibusu je však podľa Novákovej aj napriek svojej stratovosti pre mesto Kremnica potrebná a to vzhľadom na rozvíjajúci sa potenciál rekreačného strediska Skalka nielen v zimných, ale aj v letných mesiacoch.

Nové ceny

,,Mesto prevádzkou minibusu poskytuje službu najmä obyvateľom a návštevníkom mesta, ktorí sa potrebujú prepraviť na trase Kremnica – Skalka. V letnej sezóne sú to turisti a cyklisti, v zimnej sezóne turisti a v prevažnej miere lyžiari," vysvetlila Nováková.

Po novom je cena jednosmerného lístka na osobu 1,5 eura a cena spiatočného lístka na osobu dve eurá. Mestskí poslanci zvýšili aj ceny za kilometer jazdy minibusu, avšak na rovnakej úrovni ostala cena stojného. Nová je cena za prepravu bicykla a to vo výške 0,50 eura.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM