Zuzana Vajayová Rôzne

Obnova centra priniesla aj bezpečnosť v doprave

Nielen zatraktívnenie a skrášlenie prostredia, ale aj bezpečný pohyb pre motorizovaných, chodcov či imobilných priniesla Žarnovici podľa jej primátora Kamila Danka realizácia projektu obnovy centrálnej zóny mesta.

Projekt, ktorý by mal byť podľa plánov ukončený v treťom štvrťroku 2011, sa mestu zrejme podarí ukončiť skôr. „Predpokladám, že v letných mesiacoch by už mali byť odstránené všetky nedostatky, ktoré boli vyčítané pri kolaudácii,“ skonštatoval pre TASR primátor mesta s tým, že väčšinou boli „kozmetického charakteru“.

Samospráve sa podarilo na projekt získať prostriedky z eurofondov, okrem spoluúčasti sa však mesto vlastnými prostriedkami podieľalo aj na obnove cesty. „Celkové náklady projektu sú 1,34 milióna eur, ale s tým, že sú tam aj vlastné zdroje mesta na prekládku regionálnej cesty, ktoré nebolo možné zahrnúť do výdavkov,“ podotkol primátor.

Vďaka projektu získalo centrum mesta úplne novú tvár, pred mestským úradom bolo totiž vybudované malé námestie. Zrekonštruované a vybudované boli aj chodníky, ktoré sú doplnené o bezpečnostné prvky pre orientáciu nevidiacich. Projekt riešil aj modernizáciu verejného osvetlenia a umiestnenie autobusových zastávok. Kým v minulosti boli situované v jazdných pruhoch, dnes sú bezpečne umiestnené po stranách námestia.

Zrekonštruované boli aj oblúkové mosty pre peších vedúce ponad Kľakovský potok, ktoré pochádzajú ešte z 30. rokov minulého storočia a sú istou dominantou mesta. Pribudli tiež nové parkovacie miesta a obnovy sa dočkal aj most priamo v centre mesta, ktorý je určený pre automobilovú dopravu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM