Správy

Rekonštrukcia Šášovského hradu pokračuje: Pod zrúcaninou obnovia aj studničku

Obnovenie ďalšieho okna strážnej veže, osadenie bezpečnostných prvkov a škárovanie hradných múrov plánuje Združenie na záchranu hradu Šášov v rámci obnovy zrúcaniny nad Šášovským Podhradím.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Šášovského hradu pokračuje: Pod zrúcaninou obnovia aj studničku
Foto: Peter Kováč / Zdroj: Dnes24.sk

Odstraňovala sa náletová vegetácia z okolia hradu, otvárali sme hradnú pivnicu, ktorá bola vyčistená a bude slúžiť ako zázemie pre naše aktivity, a osadili sme časť bezpečnostných zábradlí,“ priblížil doterajšie práce na hrade Uhrovič. V súčasnosti sa obnovuje studnička pod hradom, ktorá bude zdrojom vody pre hrad. „Taktiež sa spracováva väčšina vegetácie, ktorú sme odstraňovali v zime,“ Uviedol Rasťo Uhrovič, predseda združenia.

Združenie získalo na obnovu finančné prostriedky od Ministerstva kultúry SR a viacerých nadácií. „Z príspevku od ministerstva kultúry sme zamestnali piatich pracovníkov z úradu práce, ktorí pri opravách na zrúcanine pomáhajú,“ vysvetlil Uhrovič.

O tom, ako pokračujú práce na obnove hradu Šášov, sa budú môcť presvedčiť jeho návštevníci 24. augusta počas Šášovských hradných hier. Na ich deviatom ročníku sa predstavia sokoliari, šermiari, tanečníci dobových a orientálnych tancov, pre návštevníkov je pripravená aj prechádzka strašidelným lesom či ohňová šou.

Viac o pripravovanom podujatí TU: Šášov opäť ožije hradnými hrami: Prechádzka strašidelným lesom aj ohňová šou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM