Martin Károly Kremnica

Kremnickí kováči a ich zlaté ručičky: Pozrite si, ako vyrábajú ruže pre obete šialenca Breivika

Kremnickí kováči sa zapojili do celosvetového projektu. Pomník obetiam nórskeho vraha má zdobiť až 100 tisíc kovaných ruží. Vyrobiť ružu z jedného kusu kovu nie je vôbec jednoduché. Pozrite ako to zvládajú študenti Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici.

Ilustračný obrázok k článku Kremnickí kováči a ich zlaté ručičky: Pozrite si, ako vyrábajú ruže pre obete šialenca Breivika
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Dvaja kováči z mesta Oslo stavajú pomník z kovaných ruží, od kováčov z celého z celého sveta. Myšlienka tohto projektu spočíva vo vybudovaní pomníka a miesta pre ľudí, kde si pripomenú masaker na ostrove Utoya. Pri streľbe šialenca vtedy zahynulo 85 ľudí.

100 000 kovových ruží

Do projektu sa okrem iných zapojili aj kremnickí kováči. „My sme túto informáciu dostali od kováčskeho cechu a s realizáciou sme neváhali ani chvíľu,“ hovorí Juraj Cinkanič, učiteľ odborných predmetov a praxe, kováčskeho odboru na Súkromnej škole úžitkového výtvarníctva v Kremnici (SŠUV).

Z kremnickej školy poputujú do Nórska 4 ruže. „Na našu výzvu zareagovalo 24 kováčov. Prepokladám, že zo Slovenska do Nórska poputuje okolo 40 kovových ruží“ ozrejmuje pre žiar24 koordinátor projektu pre Slovensko, Vladimír Eperješi.Zároveň ocenil technológiu, ktorú zvolili kremnickí kováči.

Veľmi sa teším, že sa naši kováči zapojili do tejto aktivity, zvlášť preto, že tento odbor je na našej škole najdlhšie. Funguje spolu s rytcami už od roku 1966,“ dopĺňa riaditeľka školy, Katarína Luptáková. Za ten čas škola podľa nej vyprodukovala približne 300 kováčov, ktorých práce a diela sú známe nielen na Slovensku.

Výroba ruže bola kedysi skúškou tovariša

Vyrobiť kovovú ružu z jedného kusu kovu nie je vôbec jednoduché. „Zaberie nám to minimálne 5 hodín práce. Najhoršie ale je, že v priebehu realizácie sa krehká ruža môže kedykoľvek pokaziť a treba začať odznova,“ vysvetľuje jeden s mladých kováčov, Ivan Murko.

Podľa neho existuje viacero spôsobov ako takúto ružu vyrobiť. „Dá sa vyrobiť aj tak, že sa na stonku nazvárajú lupene. My sme ale zvolili originálny a pravý kováčsky spôsob,“ vysvetľuje ďalej mladý štvrták.

Kedysi bola práve výroba ruže z jedného kusu kovu skúškou kováčskeho tovariša,“ dopĺňa ho Beňo Jurčo, jeden z prvých absolventov odboru, ktorý momentálne odovzdáva svoje vedomosti tiež na tejto škole. Ak túto skúšku zvládol, mohol vykonávať kováčske remeslo.

(pozrite si vo videu ako sa vyrába takáto ruža)

Viac o projekte Iron Rose for Norway TU: http://www.facebook.com/…oseForNorway?…

OBRAZOM: Takto kremnickí kováči vyrábajú ruže pre obete nórskeho vraha Breivika
1
Galéria
Kremnickí kováči vyrábajú ruže pre obete nórskeho vraha Breivika
36
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM