Martin Károly Kremnica

OBRAZOM: V kremnickej pálenici vypálili rekordné množstvo domácej

Rekordná úroda jabĺk v tomto roku zabezpečila aj rekordné množstvo pálenky. Viete čo je majč a koľko berie štát z litra domácej? Pozrite si video z kremnickej pálenice.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: V kremnickej pálenici vypálili rekordné množstvo domácej
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

O netradične bohatej úrode v Kremnických vrchoch sme vás už informovali: Rekordná úroda obrazom: Kremičania dopestovali hrozno!

Okrem zaváranín a lekvárov sa ale ovocie odpradávna spracúva aj inak. Vedia o tom svoje aj Jozef Lichtner predseda kremnického zväzu záhradkárov a hlavný páleník Anton Chmura.

Rekordné litre jablkovice

Medzi odborníkmi z našich končín sú najviac cenené destiláty zo slivky a hrušky. Najviac sa ale vypaľuje jablko. „Ľudia ich majú na záhradách množstvo a rôzne druhy,“ vysvetľuje Anton Chmura.

V tomto roku sa nám mimoriadne darilo. Aj v pestovaní ale aj v pálení,“ dopĺňa ho Jozef Lichtner, ktorý hovorí aj o rekordnom množstve vypáleného alkoholu. Len do konca roku 2012 sme vypálili 8390 litrov alkoholu s priemernou stupňovitosťou 57,2," konkretizuje Lichtner.

Obvykle sa tu vypáli niečo cez 4000 litrov. Pálenícka sezóna ale pritom ešte neskončila, pokračuje až do konca februára.

Konkrétny postup pálenia ale aj to ako sa nepriotráviť metylalkoholom si môžete pozrieť vo videu!

Štátne chápadlá aj v domácom alkohole!

Ak ste si mysleli, že z domácej pálenky sa neplatí daň, aj keď je z vášho ovocia a len pre vlastnú spotrebu ste na omyle. Daňou z alkoholu je zaťažený aj tento typ alkoholu.

Z jedného litra alkoholu je potrebné štátu odviesť 5 eur a 40 centov,“ hovorí ďalej Lichtner a dodáva, že táto suma platí len ak množstvo absolútneho alkoholu nepresiahne 39 litrov. Potom je sadzba štátu zvýšená na 10,80 eur.

Každá pálenica, ako aj tá kremnická, musí viesť dôkladné záznamy o množstve vypáleného alkoholu. „Len do decembra sme štátu odovzdali takmer 26 tisíc eur,“ dodáva ďalej predseda zväzu kremnických záhradkárov.

Cena vypáleného alkoholu sa ešte zvyšuje o poplatok pre pálenicu. Členovia kremnického zväzu majú ale zľavu.

Základom je kvalitný majč

To či bude výsledný alkohol kvalitný je do značnej miery závislé na majči, čiže nakvasenom ovocí. Ten si prináša záhradkár sám do pálenice. Musí ale vedieť odhadnúť kedy je zrelý.ďalšie ukazovatele sú aj kvalita ovocia a umenie páleníka.

Dá sa to rozoznať aj na dotyk, veľa prezradí aj vôňa, ale najdôležitejší je jednoduchý test ohňom,“ prezrádza ďalej. (Postup nájdete vo videu vpravo)

Podľa odborníkov bude tohtoročná úroda nielen bohatá, ale aj kvalitná. V kremnickej pálenici sú ako doma nielen ľudia z bývalého žiarskeho okresu, ale aj z južných častí Slovenska. Svedčí to o tom, že v kremnickej pálenici to jednoducho vedia.

Ako sa páli kremická pálenka
1
Galéria
Kremnická pálenica má zvuk v širokom okolí
5
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM