Katarína Reiterová Rôzne

Desivé zábery z Kortíny: Toto smetisko vám zdvihne žalúdok!

Roztopený sneh odkryl tony odpadu v časti Pod Kortínou. Situácia sa opakuje každý rok. Kedysi bola táto mestská časť obľúbeným miestom Žiarčanov na realax.

Ilustračný obrázok k článku Desivé zábery z Kortíny: Toto smetisko vám zdvihne žalúdok!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Žiarčania v ostatných rokoch túto mestskú časť radšej obchádzajú. Smeti, potkany, ľudia v hraničných situáciách na pokraji prežitia. Sociálne neprispôsobiví občania obsadili Kortínu približne pred desiatimi rokmi. Odvtedy sa osada rozrastá.

Obyvatelia chatrčí sa neporiadku sami priznávajú. „Je to aj naše,“ tvrdí Žofia Dunčeková z osady. Vinu ale prehadzujú aj na susedov a ľudí, ktorí sem podľa nich vozia odpad. (viac vo videu)

Nech nám dovezú kontajnery,“ dodáva s tým, že sú ochotní za odpad platiť.

Začarovaný kruh

Mesto už niekoľkokrát dalo vyzbierať z osady Pod Kortínou plastové fľaše, igelitky, handry, ale aj škatule, rôzny drobný stavebný materiál a iný odpad. Veľké jarné upratovanie sa v tejto časti mesta konalo aj v apríli v roku 2011. Okrem obyvateľov chatrčí sa do čistenia zapojili aj aktivační pracovníci a zamestnanci Technických služieb a.s..

„Je tu hrozne veľa potkanov, musíme upratovať,“ tvrdil vtedy jeden z obyvateľov nelegálnej stavby. Podľa predsedu žiarskeho urbárskeho a pasienkového spoločenstva Mareka Rakovského sa mala situácia zlepšiť.

"Obyvateľom Pod Kortíny chceme navrhnúť model, ktorý by bol udržateľný dlhodobo,“ tvrdil pred dvomi rokmi Rakovský. Pozrite si video, ako sa Pod Kortinou makalo pred dvomi rokmi: Pod Kortinou sa upratuje.

Situácia sa nezlepšila

Situácia so vznikajúcimi nelegálnymi skládkami sa však nezlepšila, kopy odpadu sú v tejto časti stále realitou. „To je strašné…smutný pohľad, smutná realita,“ napísal na náš facebookový profil čitateľ Martin a čitateľka Eva len doplnila: “Je to poriadny hnus…tam pomôže asi len zemetrasenie…” Pozrite si aj ďalšie reakcie našich čitateľov na www.facebook.com/ziar24.

Mesto Žiar každý rok, na jar a na jeseň, organizuje Dni čistoty. Najbližšie sa budú konať v týždni od 18. do 23. marca. Opýtali sme sa teda hovorcu mesta Martina Baláža, či sa scenár zopakuje aj v tejto mestskej časti.

Kortinu a momentálne aj ďalšiu skládku v Šašovskom Podhradí pri starej betonárke máme v programe permanentne. Tieto skládky však budeme riešiť mimo Dní jarnej čistoty ako samostatné akcie v rámci finančných možností počas celého roka,“ vysvetľuje hovorca mesta.

Černajova vízia o kontajnerových bytoch sa zatiaľ nenaplnila

V lete v roku 2011, teda pár mesiacov po čistení Kortiny sa vtedajší primátor Ivan Černaj vyjadril, že chcú pre neprispôsobivých občanov vytvoriť kontajnerové byty. Areál so 60-timi jednotkami mal vyrásť v blízkosti žiarskej hvezdárne a jedným z bezpečnostných opatrení bude aj jeho celkové oplotenie.

„Kontajnerové byty sú pre ľudí, ktorí žijú pod Kortinou, sú neprispôsobiví, nosia tam odpad a stavajú čierne stavby,“ zhrnul vtedy na mestskom zastupiteľstve význam pripravovaného projektu vtedajší primátor Žiaru Černaj. Návrh o výstavbe areálu 60-tich bytových jednotiek poslanci podporili, čím umožnili jeho ďalšie kroky.

„Financovanie výstavby odmietam hradiť z rozpočtu mesta,“ zdôraznil vtedy primátor a dodal, že peniaze chce získať zo štátnych zdrojov: „Buď to bude zo Štátneho fondu rozvoja bývania, alebo na základe aktivít, ktoré sme začali rozvíjať.“

Prevádzkové náklady, nájomne a poplatok za strážnu službu mali hradiť nájomcovia týchto bytov. Mesto malo v pláne, po vysťahovaní ľudí žijúcich v osade, inkriminované územie zrovnať so zemou a zarovnať navozením zeminy. Dodnes sa tak nestalo. Tu je celý článok: V „Kortine“ sa chystá riadené bývanie

Sanáciu nelegálnej osady Pod Kortinou spojenú s realizáciou projektu riadeného bývania má ako prvý bod vo svojej vízii aj súčasný zastupujúci primátor Peter Antal, a to na roky 2013 až 2014.

Slávna minulosť

Kortina však nebola vždy len miestom pre nelegálne skládky a nelegálne postavené búdy. Kedysi to bola pekná, upravená časť mesta, kde chodili Žiarčania relaxovať. „Celú lokalitu nazývanú Kortína tvorilo príjemné prírodné prostredie, studnička, lúky, ešte čistá voda v Hrone, kde sa kúpavalo a noví obyvatelia vznikajúceho sídliska si tu vytvorili „rekreačnú oblasť“. V jednej časti bola vytvorená záhradkárska osada,“ spomína žiarsky historik Richard Kafka.

Silnú organizáciu mali v tom čase žiarski motoristi. „Pretekalo sa najmä v motocyklovom športe na dráhe, v teréne, ale výnimkou neboli ani motokáry. Práve na stráňach a rôznych jarkoch v okolí Kortiny bola vytvorená motokrosová trať, ktorá dokázala niekoľko razy do roka prilákať pretekárov z celého Československa,“ dodal historik. Celý článok o tom, ako Kortina vyzerala pred rokmi spolu s fotografiami z pretekov približne z roku 1960 nájdete tu: Kortina má viac ako 55 rokov

Smetisko Pod Kortínou
19
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Odkiaľ sú tie smeti?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM