Barbara Dallosová Rôzne

Obyvatelia neďalekej obce nezabúdajú: Pamätník padlým vojakom dostal nový šat

Pamätník venovaný padlým vojakom pri oslobodzovaní obce sa dočkal obnovy. Pomoc prišla i z Trnavy.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia neďalekej obce nezabúdajú: Pamätník padlým vojakom dostal nový šat
Zdroj: TASR

Na oslobodzovaní obce Horné Hámre (okres Žarnovica) sa pred 72 rokmi zúčastňovali aj vojaci Trnavskej posádky. Desiatkam z nich sa toto miesto stalo pred rokmi osudným, 38 z nich je na miestnom cintoríne pochovaných. Na ich pamiatku v obci slávnostne odhalili obnovený pamätník.

Posila z Trnavy

Trnavská posádka sa ako jediná zo západného Slovenska pripojila k Slovenskému národnému povstaniu (SNP). Tri tisícky vojakov a záložníkov slúžiacich v miestnych kasárňach, zmobilizovaných občanov zo všetkých kútov Slovenska a k tomu viac ako pol tisíca dobrovoľníkov z radov obyvateľov Trnavy odišlo na povstalecké územie už 30. augusta 1944. Ako priblížil Jozef Petráš, predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trnave, členovia posádky sa po troch dňoch putovania dostali do Žarnovice, kde bolo v miestnom kaštieli veliteľstvo posádky.

,,Vojaci Trnavskej posádky spolu s príslušníkmi partizánskej brigády Za slobodu Slovanov mali v priestore na severe Horných Hámrov brániť príchodu nemeckých vojsk smerom na Žarnovicu. Dňa 26. 9. 1944 tu príslušníci Trnavskej posádky a partizánskej brigády, konkrétne oddielu Zeman, zviedli boje, kde padlo asi 240 Nemcov. Bola zlikvidovaná ich technika, tank, samohybná húfnica a podobne. Padlo tu aj 70 týchto našich bojovníkov a 38 z nich je tu pochovaných na cintoríne v Horných Hámroch," priblížil Petráš.

Pamätník bol v zlom stave

Pôvodný pamätník bol podľa starostu Milana Mokrého odhalený ešte v roku 1947. Pravidelne sa pri ňom podľa Petráša konali spomienkové zhromaždenia pri príležitosti výročia septembrových bojov. Myšlienka obnoviť ho pre zlý technický stav sa zrodila minulý rok pri tejto príležitosti. Na obnove sa aktívne podieľala obec Horné Hámre, mesto Trnava, ako aj Trnavský samosprávy kraj.

Spoluúčasť obce Horné Hámre na obnove tohto pietneho miesta je podľa Mokrého prejavom vďaky a úcty nielen pre tých, ktorí sú tu pochovaní, ale aj pozostalým rodinným príslušníkom. ,,Pietna spomienka na obete vojny počas SNP je nevyhnutnosťou novodobých dejín našej vlasti, najmä s ohľadom na aktuálne celosvetové dianie, kde v mnohých častiach prebieha zápas o slobodu, mier a nezávislosť," podotkol Mokrý pri tejto príležitosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM