Aktualizované Barbara Dallosová Správy

V osade Pod Kortínou má vyrásť hygienická stanica: Takto by mala fungovať

Proti katastrofálnym hygienickým podmienkam v nelegálnej rómskej osade chce mesto bojovať vybudovaním hygienickej stanice. V tej by sa mali obyvatelia môcť osprchovať i oprať si oblečenie. Nie však celkom zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku V osade Pod Kortínou má vyrásť hygienická stanica: Takto by mala fungovať
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Výtržosti, neporiadok, voľne pobehujúce psy, alkohol, drogy, žltačka. To všetko sa obyvateľom mesta spája s neslávnou rómskou osadou Pod Kortínou. Mesto s problémami bojuje. Po nasadení rómskych občianskych hliadok prichádza s ďalším opatrením. To by malo pomôcť pestovať hygienické návyky Kortínčanov.

Samospráva chce pre Rómov v lokalite Pod Kortínou vybudovať hygienickú stanicu. K dispozícii by tam mali mať práčovňu a sprchy. Vznikne tu aj miestnosť pre komunitných pracovníkov, ktorých chce samospráva od apríla zamestnať.

Budú si musieť zaplatiť

Hygiena patrí podľa Moniky Minárovej zo žiarskeho mestského úradu k jedným z najväčších problémov tejto lokality. ,,Ide o to, aby sa občania z Kortíny mohli učiť, privykať si na bežné a tradičné hygienické návyky. Aby to mali takpovediac v rámci tej svojej časti, kde tá osada vznikla a aby sa zabezpečila väčšia hygiena a čistota najmä detí, ktoré začínajú z tej osady napĺňať školské lavice," uviedla Minárová.

Stanica by mala byť otvorená len v určité dni a hodiny. Služby stanice budú môcť miestni využívať za poplatok. ,,Keď len minimálny, ale určite bude, aby sme predišli nejakému hromadnému nájazdu z iných miest a obcí," vysvetlila Minárová s tým, že poplatky budú iné pre ľudí s trvalým pobytom v meste a iné pre cudzích.

Najmä kvôli deťom

,,Stanica osobnej hygieny má slúžiť najmä na ochranu pre infekčnými ochoreniami, keďže v osade žije v nevyhovujúcich podmienkach mnoho školopovinných detí. Naším cieľom je zabezpečiť, aby mohli do školy prísť čisté a v čistom oblečení,„ dopĺňa vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž. Podľa Baláža mesto z rozpočtu na realizáciu projetku čerpať neplánuje. ,,Financie ešte vyčlenené nie sú, budeme sa snažiť využiť zdroje z rôznych grantov a dotácií,“ dodáva.

V tejto súvislosti chce mesto od apríla zamestnať piatich komunitných pracovníkov, pričom už vyhlásilo aj výberové konanie. Na tieto miesta sa samospráve podarilo získať dotáciu z Európskeho sociálneho fondu.

Čítajte tiež:

Namiesto cumľu sáčok a toluén: Vek fetujúcich detí sa v žiarskej osade nebezpečne znižuje!

Novinový stánok uprostred žiarskej osady OBRAZOM: Ako sa tam dostal nikto nevie, noviny v ňom ale nekúpite!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR, Dnes24.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM