Katarína Reiterová Rôzne

Zničené kríže aj socha: Strecha chrániaca súsošie Golgoty sa zrútila pod ťarchou snehu

Plechová strieška, ktorá chránila súsošie Golgoty v Hodruši-Hámroch neuniesla nápor snehu a zrútila sa naň. Úplne zničené sú dva z troch krížov a socha Panny Márie. Obec teraz v spolupráci s Farnosťou svätého Petra a Pavla v Žarnovici hľadá prostriedky na rekonštrukciu súsošia.

Ilustračný obrázok k článku Zničené kríže aj socha: Strecha chrániaca súsošie Golgoty sa zrútila pod ťarchou snehu
Foto: Katarína Reiterová

Starosta obce Hodruša-Hámre Jozef Uram uviedol, že k zrúteniu plechovej striešky na súsošie Golgoty, ktoré je majetkom rímskokatolíckej cirkvi, došlo ešte 15. februára. „Súsošie boli pozrieť už viacerí reštaurátori. Našli sme nejakých sponzorov, ktorí by boli ochotní zainvestovať do rekonštrukcie súsošia. Prvá ponuka sponzorského daru bola vo výške 4 000 eur. Cena za celkovú rekonštrukciu súsošia sa však odhaduje na 70 000 eur,“ uviedol Uram.

Ako vysvetlila Andrea Gregová z Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, pobočky Banská Štiavnica, pamiatkový úrad postupuje štandardne podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu. „Bola vykonaná obhliadka. Ak nás vlastník požiada o reštaurovanie sochy, vydáme rozhodnutie, na základe ktorého vykoná reštaurátor prieskum a bude na zvážení vlastníka sochy do akej hĺbky a šírky sa pri reštaurovaní pôjde. Či sa urobí len základné ošetrenie, respektíve zlepenie, alebo či prebehne komplexne celé reštaurovanie. Prípadne, či bude reštaurovanie sochy rozdelené na viac etáp. V prípade, ak by vlastník nemal dostatok finančných prostriedkov, môže v budúcom roku požiadať o príspevok na Ministerstve kultúry SR v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom,“ vysvetlila Gregová.

Farár žarnovickej farnosti, do ktorej spadá aj obec Hodruša-Hámre, Branislav Koppal uviedol, že farnosť je v podstate odkázaná na pomoc obce. „Žijeme len zo zbierok a väčšina prostriedkov z týchto zbierok ide na réžiu farnosti. Pýtať peniaze od farníkov je dosť citlivá vec, takže skôr to vidíme tak, že zbierku organizovať nebudeme. Preto sme aj veľmi vďační obci a starostovi, že opravu tohto súsošia berie ako záležitosť obce,“ doplnil Koppal.

Súsošie Golgoty pochádza z polovice 19. storočia a ľudia ju postavili v období, keď boli uchránení od moru a cholery. „Išlo o tradičný spôsob prejavu vďaky Bohu," uzavrel Koppal. Obec zvyšky súsošia uložila na bezpečné miesto, aby sa zabránilo ich odcudzeniu.

(Foto zdroj: www.hodrusa-hamre.sk )

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM