Martin Károly Kultúra

Originálny kalendár psíkov a detí: Takto chcú pomôcť štvornohým miláčikom v žiarskom útulku

Rodičia majú väčšinou obavy adodptovať psíka z útulku, ak majú doma aj malé dieťa. Tento názor sa pokúsili vyvrátiť dobrovoľníci zo žiarskeho psieho útulku. V kalendári je nafotených 12 adoptovaných psíkov s malými deťmi. Peniaze z predaja tohto kalendára navyše skončia práve v žiarskom útulku.

Ilustračný obrázok k článku Originálny kalendár psíkov a detí: Takto chcú pomôcť štvornohým miláčikom v žiarskom útulku
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Každý mesiac musia dobrovoľníci zo žiarskeho psieho útulku zohnať pomerne veľkú sumu na fungovanie útulku. „Každý mesiac potrebujeme zhruba 1000 až 1500 eur. Je potrebné zabezpečiť krmivo zhruba pre 40 psíkov. Veľká čiastka ide aj na veterinára. Mesto nám prispieva mesačne sumou 500 eur, ďalšie peniaze máme z 2% a od dobrovoľníkov,“ hovori Martina Vrtáková z OZ Strážni anjeli. Okrem toho ľudia okolo tohto občianskeho združenia vymýšľajú stále nové akcie.

Peňazí nikdy nie je dosť

Každoročne robíme aj vianočnú zbierku, v tomto roku roku sme vyzbierali necelých 100 eur,“ dopĺňa Vrtáková. Okrem toho OZ Strážni anjeli organizujú každoročne akciu Žiarsky chlpáč Chlpáč 2013. „Minulý rok som pre našich psíkov robila aukciu a zostali nejaké peniažky. Napadlo nás, že za ne spravíme kalendár, ktorý budeme predávať. Tieto peniaze sa tak rozmnožia,“ prezrádza autorka idey kalendára Eva Vencelová.

Rodičia, nebojte sa psíkov z útulku!

Kalendár vznikol takisto takmer zadarmo. Fotografie robila sponzorsky Miroslava Taranzová s Ivanom Pepichom v jeho fotoateliéri. Peniaze išli akurát za tlač kalendárov.

Na fotkách sú výhradne psi zo žiarskeho útulku, ktorí sú však už odomácnení v žiarskych rodinách, kde sa pre nich našlo miesto. Takisto odfotené deti majú ku psíkom veľmi blízko. „Je to kvôli tomu, že sme chceli vyvrátiť zažitý názor o tom, že psíci z útulku sa nevedia udomácniť a mohli by byť pre deti nebezpečné. Na fotkách sú deti, ktorých rodiny majú adoptovanbých psíkov alebo pomáhajú aktívne útulku,“ vysvetľuje Eva Vencelová.

Útulok praská vo švíkoch

Napriek tomu, že v útulku počas Vianoc a Sillvestra nepribudli ako obvykle nové psy, kapacita v ňom je naplnená. „Touto akciou chceme ešte viac spropagovať žiarsky útulok. Je pre nás zarážajúce, že mnohí Žiarčania ešte ani teraz nevedia o existencii náhradného domova pre psov,“ vysvetľuje ďalej Vrtáková.

Na fotografiách sú deti a psíkovia v čarovných a láskavých pózach. „Veríme, že tento kalendár bude zaujímavý nielen pre jednotlivcov, ktorí chcú pomôcť nášej veci ale aj pre firmy, či ako darček,“ hovorí ďalej Vencelová.

Kalendár sa dá zatiaľ kúpiť cez e-mailovú objednávku na adrese kalendar@utulokziar.sk. za 10 eur. Viac informácii získate na FB profile Strážnych anjelov alebo na ich web stránke: www.utulokziar.sk

Psí kalndár 2014
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM