Kultúra

Originálny výstavný projekt v Kremnici: Uvidíme aj vzácne storočné kresby

Výstava pod záštitou kremnického múzea a Vysokej školy výtvarných umení vytiahne vytiahne na svetlo sveta aj skutočné archívne lahôdky.

Ilustračný obrázok k článku Originálny výstavný projekt v Kremnici: Uvidíme aj vzácne storočné kresby
2
Galéria
Zdroj: TASR

Exkurz do sveta minulej, ale aj súčasnej kresby prináša výstavný projekt, ktorý pripravilo NBS – Múzeum mincí a medailí (MMM) Kremnica v spolupráci s Kabinetom kresby Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Vernisáž výstavy Kresba v procese sa uskutoční vo štvrtok 23. februára o 16.00 h. v galérii NBS-MMM v Kremnici. Výstava potrvá do 28. apríla.

Záujem o bližšie spoznávanie kresby ako základnej výtvarnej disciplíny podnietil kremnické múzeum k tomu, aby pre proces odborného vzdelávania širokej verejnosti oslovilo k spolupráci Kabinet kresby z VŠVU v Bratislave.

,,Po úvahách nad zreálnením obsahu sme pripravili spoločné naplnenie galerijného priestoru tromi samostatnými celkami, ktoré spája podtitul „študentská kresba“. Jedným je výber zo zbierkového fondu NBS-MMM," informovala Erika Haas Kianičková z múzea. Ako ďalej uviedla, ide o zachované vyše storočné kresby, prevažne portréty, od dvoch regionálnych umelcov Gejzu Angyala a Rafaela Longina, z ich akademických štúdií v Budapešti.

Ďalším sú ukážky z figurálnej veľkoformátovej kresby študentov VŠVU v Bratislave – katedry grafiky a iných médií. A tretím je voľná tvorba v kresbe Štefana Osleja z jeho študentských čias, v súčasnosti odborného asistenta pre vedenie predmetu kresba pre Katedru grafiky a iných médií na VŠVU v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM