Barbara Dallosová Rôzne

Otílii (72) z dedinky pri Žiari skrsol v hlave nápad: Pustila sa do práce a vzniklo originálne dielo :)

Energická Otília sa rozhodla nenechať nápad len nápadom a pustila sa do jeho realizácie. Sama pozháňala všetko potrebné, našla sponzorov a vzniklo dielko, ktorému originalita rozhodne nechýba.

Ilustračný obrázok k článku Otílii (72) z dedinky pri Žiari skrsol v hlave nápad: Pustila sa do práce a vzniklo originálne dielo :)
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Štyri ročníky Tekvicových dní, ktoré organizujú vždy na jeseň v Dolnej Trnávke v okrese Žiar nad Hronom, vyústili do vydania kuchárskej knihy tekvicových receptov. Jej autorkami sú Otília Jurgová, ktorá je zároveň predsedníčkou občianskeho združenia RAK pôsobiacom v tejto obci a Katarína Sedláková.

Autentické fotky

,,Kniha Tekvica na našom stole vznikla na základe myšlienky jej autorky Otílie Jurgovej. Ona vo svojom krásnom veku 72 rokov našla energiu, pozháňala nápady, recepty, ale aj sponzorov," priblížila starostka Dolnej Trnávky Katarína Lajčiaková.

Téma tekvíc a receptov z nich nie je v dedine novinkou, v októbri minulého roka sa tu konali už štvrté tekvicové slávnosti. Podujatie prezentuje túto zdravú a ľahko dostupnú zeleninu, recepty z nej, ale ďalšie tipy na jej využitie. Posledné slávnosti spojili aj s prípravami kuchárskej knihy. ,,Profesionáli nám odfotografovali hotové jedlá, ktoré varili naše ženy," priblížila Lajčiaková. Kniha plná zaujímavých receptov sa dočkala krátko pred Vianocami aj uvedenia do života.

Čítajte tiež: Výzdoba, aká sa len tak nevidí: V dedinke pri Žiari majú tekvicového baču i mimoňov:) FOTO

Recept na tekvicovú zmrzlinu aj likér

Kniha obsahuje rôzne recepty, od polievok, cez slané a sladké jedlá, až po zmrzlinu. Čitatelia tam nájdu napríklad recept na tekvicové halušky, zmrzlinu či tekvicový likér. Okrem receptov ponúka aj rady na vylepšenie a doplnenie jedál či tipy na prípravu jedla pri bezlepkovej diéte. Taktiež prináša námety na skladovanie a konzervovanie tekvíc. ,,Kniha tiež obsahuje fotografie nášho obecného fotografa Stanka Kuchyňu," dodala Lajčiaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM