Martin Károly Rôzne

Otvorenie prvej časti úseku R1 odťaží dopravu v tzv. žiarskom lieviku

Prvú, takmer 9,7-kilometrovú časť úseku rýchlostnej cesty R1 Žarnovica - Šašovské Podhradie dnes odovzdali do užívania motoristom. Nová komunikácia sa napája na úsek už postavenej R1 za Žarnovicou a končí novovybudovanou mimoúrovňovou križovatkou za

Na slávnostnom otvorení cesty bol dnes aj premiér Robert Fico, ktorý ocenil, že dodávateľ stavby, združenie R1 – Eurovia ukončil úsek tri mesiace pred stanoveným termínom a náklady neboli vyššie, ako zmluvne stanovená cena.
Podľa riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igora Chomu táto časť stavby stála približne 51,78 milióna eur (1,56 miliardy Sk). Financovaná bola zo štrukturálnych fondov, štátneho rozpočtu a NDS.
Nová rýchlostná komunikácia odťaží premávku z cesty prvej triedy medzi obcami Bzenica, Hliník nad Hronom, Lehôtky pod Brehmi, zrýchli jazdu a zníži aj riziko dopravných nehôd. V tzv. žiarskom lieviku bolo v minulo roku 83 dopravných nehôd
Skoršie otvorenie úseku privítali aj obyvatelia okolitých miest a obcí. Podľa primátora Žarnovice Kamila Danku rýchlostná komunikácia nielen odťaží dopravu v blízkosti mesta, ale zlepší aj dostupnosť obyvateľom za prácou do iných miest.
V rámci celého úseku bude vybudovaných 11 mostných objektov a dve mimoúrovňové križovatky. Ukončenie druhého úseku R1 z Lehôtky pod Brehmi do Šášovského Podhradia je stanovené na október 2010. Podľa Chomu by ho ale chceli odovzdať ešte v júni 2010.

Zdroj: TASR video: MAK

Otvorenie prvej časti úseku R1 odťaží dopravu v tzv. žiarskom lieviku
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM