Katarína Reiterová Kremnica

Kremnica nad zlato obviňuje banský úrad z nečinnosti! Združenie podalo podnet na prokuratúru

Občianske združenie (OZ) Kremnica nad zlato podalo v zastúpení právnickou kanceláriou začiatkom mesiaca marec podnet na Krajskú prokuratúru v Banskej Bystrici vo veci nečinnosti Obvodného banského úradu Banská Bystrica (OBÚ).

Ilustračný obrázok k článku Kremnica nad zlato obviňuje banský úrad z nečinnosti! Združenie podalo podnet na prokuratúru
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa OZ je OBÚ nečinný preto, lebo mal rozhodnúť o zastavení konania, v ktorom sa rozhoduje o vydaní povolenia banskej činnosti v lome Šturec Au, Ag na obdobie od 1. januára 2012 do 31. decembra 2016.

„Dôvodom pre tento postup mala byť podľa OZ skutočnosť, že spoločnosti ORTAC, s. r. o., zaniklo oprávnenie na dobývanie výhradného ložiska v dobývacom priestore povrchovým spôsobom, pretože nezačala ložisko dobývať v trojročnej lehote od nadobudnutia dobývacieho priestoru,“ informoval predseda OZ Kremnica nad Zlato Ľuboš Kürthy.

Kde je pravda?

Predseda OBÚ v Banskej Bystrici Vladimír Bubelíny uviedol, že sa k podaniu podnetu na prokuratúru vyjadrovať nebude. Podľa jeho slov OBÚ doručil prokuratúre spis, ktorý si dodatočne vyžiadala a počká na jej rozhodnutie. Bubelíny doplnil, že to, že spoločnosti zaniklo oprávnenie na povrchovú ťažbu, je názor občianskeho združenia.

Kürthy na margo zaniknutia oprávnenia na ťažbu uviedol, že je to aj názor právnickej kancelárie, ktorá združenie zastupuje a zastupovala aj v minulosti a podľa výkladu banského zákona je nevyhnutné začať povrchovú ťažbu do troch rokov od získania povolenia, čo sa nestalo. „V prípade, že podnetu krajská prokuratúra nevyhovie alebo podnetu vyhovie, no OBÚ bude naďalej nečinný, obráti sa OZ na príslušný súd, aby uložil OBÚ vo veci konať a konanie zastaviť,“ uzavrel.

Prokuratúra potrebuje ďalšie spisy

Podľa slov hovorcu Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivana Vozára bol podnet prokuratúre doručený 11. marca. Prokuratúra si okrem spisu od OBÚ vyžiadala aj ďalšie spisy súvisiace s podaným podnetom. „Vo veci sa koná, po obdržaní ďalších súvisiacich spisových materiálov a ich naštudovaní krajská prokurátorka vo veci rozhodne,“ doplnil Vozár.

Viac o tejto téme aj v článku: Rozruch v mestskom parlamente obrazom: Ortac chcel nadiktovať poslancom uznesenie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM