Martin Károly Rôzne

OZ Okáčik spúšťa nový projekt s názvom Svet s tebou ma baví

Od septembra tohto roka spúšťa občianske združenie Okáčik v Žiari nad Hronom nový projekt Svet s tebou ma baví. Združenie ho realizuje aj vďaka podpore z Fondu Hodina deťom, ktorý zriadila a spravuje Nadácia pre deti Slovenska.

Projekt spája dva svety – svet zdravých so svetom zdravotne znevýhodnených detí a mládeže. „Naším cieľom je zapojiť zdravotne znevýhodnené deti do sveta farieb, hier, športu, hudby, tanca a divadla ich zdravých rovesníkov. Dať im pocítiť, že aj keď sú iní, sú výnimoční,“ podotkla predsedníčka OZ Okáčik Ľubica Mokrošová.

Podľa jej slov ide o širokospektrálny projekt s celoslovenskou pôsobnosťou, gro aktivít sa však bude konať v Žiari nad Hronom. V rámci neho sa napríklad budú zdravé deti od detí s postihnutím učiť hrať bocciu, vyskúšajú si spoločne muzikoterapiu, artterapiu či dramatoterapiu.

Celoročne, pravidelne, za pomoci odborníkov chceme rozvíjať ich osobnosť prostredníctvom vybraných životných zručností, posilniť ich sebavedomie, odbúrať bariéry zdravej populácie voči postihnutým a vytvoriť vzájomnú starostlivosť v skupine, ktorá bude fungovať aj po skončení projektu,“ podotkla Mokrošová.

Za kľúčovú skúsenosť považuje združenie význam pravidelného stretávania sa detí, ich rodičov a význam systematickej práce s deťmi formou klubovej činnosti v bezbariérovom prostredí. Pod odborným vedením špeciálnych terapeutov bude klubová činnosť zameraná na komplexný rozvoj osobnosti dieťaťa, rozvoj tvorivosti a posilnenie sociálnej interakcie.

Súčasťou stretnutí budú skupinové hry, relaxácia a rôzne druhy terapií. Rodičom bude poskytovaný poradenský servis. Psychologický servis je zameraný na pomoc rodinám s dieťaťom so zdravotným postihnutím, zvládanie negatívnych dôsledkov, vyplývajúcich z jeho postihnutia a na pomoc pri výchove a integračnom procese.

Aby sme prispeli k odstráneniu sociálnej izolácie rodín a ich detí rátame aj s pomocou rodičov zdravotne znevýhodnených detí, mladých ľudí, študentov a dobrovoľníkov, s cieľom povzbudiť v nich myšlienku integrácie,“ dodala Mokrošová s tým, že im budú adresované odborné prednášky a školenia.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: okacik.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM