Martin Károly Od Vás

P. Trokšiar: Cisárove nové šaty ...

V meste Žiar nad Hronom pôsobí spoločnosť, Technické služby Žiar nad Hronom a.s., ktorá bola založená Slovenskou Investičnou skupinou Tatra Real a.s. a  10% účasťou Technické služby Žiar nad Hronom, spol. s.r.o., za účelom zabezpečenia požiadaviek

Myslím si, že aj v tomto prípade nedošlo na otvorenú diskusiu, aby odborná a laická verejnosť- občania ktorých sa to najviac dotýka, mohli prezentovať svoj názor na vznik tejto a.s. spoločnosti. Asi preto, že odpadové hospodárstvo ako i spracovanie odpadov je v prvom rade lukratívny biznis pre veľa subjektov. Ekonomicky lukratívny, pretože Odpadové hospodárstvo a separovaný zber je súčasťou operačného programu Životné prostredie, a je možné získať ešte vyššie Finančné prostriedky, pochádzajúce zo Štrukturálnych fondov Európskej únie.

Ďalej chcem pripomenúť na nekontrolovateľné zvyšovanie cien za komunálny odpad, hoci občania jednotlivých bytových spoločenstiev využívajú separovaný zber, a tým pádom cena za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu by mal klesať. A čo je najdôležitejšie, mestu z tohto biznisu pripadne smiešnych pár percent. A kto sedí v dozornej rade a kto štatutárnom orgáne tohto nového subjektu?! Tiež chcem pripomenúť, že kompetentní predsa musia vedieť, kedy mestskej skládke na komunálny odpad končí doba platnosti, doba užívania. To znamená, že výstavba nového podlažia skládky mala prebiehať v predstihu a tak predísť vývozu komunálneho odpadu na cudziu skládku a tým zabrániť opätovnému zvyšovaniu ceny za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu.

Projekt rekonštrukcie verejného osvetlenia považujem z hľadiska nevyužitia fondov Európskej únie, ako aj nerozloženie kompletnej rekonštrukcie na niekoľko ucelených celkov za veľmi nešťastný a zlý. Mesto si mohlo overiť kvalitu, technický stav zrealizovaných prác na jednom ucelenom celku a podľa toho upravovať ďalšie zmluvy tak, aby boli výhodné pre mesto a jeho obyvateľov. Či mesto bude mať s verejným osvetlením minimálne 50 rokov pokoj, o tom si tiež dovolím pochybovať. A ktorá spoločnosť využila výkopové práce na položenie optických káblov a akou finančnou čiastkou sa podieľala na tomto projekte?…

Ako som už v minulom článku uviedol, mesto Žiar nad Hronom to nie je iba námestie Matice slovenskej. Každoročný Žiarsky jarmok v priestoroch Sväto-krížneho námestia, Hviezdoslavovej ulice, ulice A. Kmeťa, prinesie vraj mestu čistý zisk okolo 33000,–Eur ročne. A za tie roky, čo Žiarsky jarmok v tejto časti mesta pôsobí, boli vybudované 1 športové a 1 detské ihrisko. Sväto-krížne námestie je v katastrofálnom stave. A to isté platí o chodníkoch v celom Centre II. A v akom stave ostávajú trávnaté plochy po nákladných a osobných autách po skončení jarmočných dní , o tom obyvatelia tejto časti mesta by vedeli povedať svoje.

Ak je pravda, že 1121 psov mesto eviduje k 31.10. 2010, potom do mestskej pokladne tento rok pribudlo zo zaplatenia dane za psa okolo 37210,–Eur. Takže, koše na psie h…á, exkrementy a likvidáciu tohto odpadu si majitelia psov, psíkov prakticky predplatia rok čo rok. Ale, aby aj tento projekt splnil úplne svoj význam, je potrebné tieto koše zabezpečiť biologicky rozložiteľnými sáčkami, a tak isto aj majitelia psov by mali exkrementy zbierať do takéhoto typu sáčkov. Zrejme aj na tento projekt mesto dostalo dotácie zo štrukturálnych fondov Európskej Únie.

Prosím, ale nerobme z týchto ľudí strašiakov, nakoľko len niektorí jedinci si neplnia povinnosť odpratávať odpad po svojich miláčikoch. Tak isto nemôžem povedať na obyvateľov mesta Žiaru, že všetci sú ničitelia svojho životného prostredia, ničením verejného majetku, či už devastáciou voľne osadených odpadových košov, rozbíjaním sklených pohárov a fliaš a pod. Jednoznačne som za ochranu spoločného majetku a za jeho poškodenie žiadať finančnú náhradu. Ale je nespravodlivé ak jedného „nespratníka“ pokutujeme a druhému pohrozíme iba prstom.

Bol by som slepým, ak by som nespozoroval zmeny v meste. Áno, školy a škôlky sú zrekonštruované, postavených je 6 detských ihrísk, 3 verejné športoviská, 2 futbalové ihriská, 1 viacúčelové ihrisko je myslím súčasťou projektu rekonštrukcie II. ZS, a iné malé investície, pripomínam, že za 8 rokov. Ale ruku na srdce, všetky ostatné zrekonštruované domy, to je zásluha majiteľov a nájomcov jednotlivých bytových spoločenstiev , resp. majiteľov rodinných domov a firiem, ktorí boli a sú ochotní pre zlepšenie svojho životného prostredia, zadlžovať sa nemalou finančnou čiastkou. Takže, nech sa nikto nepýši s cudzím perím a neprivlastňuje si zásluhy, ktoré mu neprináležia.

Ale treba si uvedomiť, že mesto nevyužilo všetky možnosti ku kvalitnej a hlavne efektívnej práce. Hlavne nevyužívanie elektronických aukcií. Pri nákupe tovaru, služieb by ušetrilo na cene 10–40%. Zároveň znížilo podozrenie z klientelizmu. Elektronické predajné aukcie zefektívnia spôsob predaja majetku mesta. Systém zadávania a vyhodnocovania ponúk je viac transparentný . Takže, mesto prišlo o obrovské finančné zdroje či už z nákupu alebo z predaja. Pochybilo aj pri udelení niektorých stavebných povolení. Zlá spolupráca vedenia mesta (aj poslancov mestského parlamentu ) s občanmi mesta pri rozhodovaní mnohých dôležitých projektov, sa dá nazvať aj inak, len nie ako korektná.

PS Touto cestou sa chcem zároveň poďakovať, za podporu všetkým mojim priateľom a známym, rodičom a súrodencom, hlavne synovcovi Tomášovi Trokšiarovi a mojej dlhoročnej životnej láske, partnerke Sylvii Štroffekovej.

S úctou Pavel Trokšiar Nezávislý kandidát za primátora mesta Žiar nad Hronom

Upozornenie: POLITICKÁ INZERCIA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM