Webnoviny - Krimi

Padli tresty za podvody s platobnými kartami, odsúdili aj Žiarčanov

BYSTRICA 27. októbra – Podmienečné tresty odňatia slobody na šestnásť mesiacov a dva roky potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre šesticu obžalovaných, ktorí sa v roku 2003 podieľali na medzinárodnom podvode s platobnými ka

Štyria obyvatelia Žiaru nad Hronom, jeden Banskobystričan a jeden Handlovčan sa v roku 2003 dali nahovoriť na založenie bankových účtov v eurách. V bankách slovenskí bezdomovci tvrdili, že idú pracovať do zahraničia a zamestnávateľ im na účet bude posielať výplatu. Zároveň požiadali o vydanie medzinárodnej platobnej karty. Tú však obratom predali osobám, ktoré ich na „výhodný obchod“ nahovorili. Držitelia kariet potom v Rakúsku „nakupovali“ na benzínových pumpách tovar, za ktorý nezaplatili, pretože na účtoch nastrčených „bielych koní“ boli minimálne sumy. Kým banky na to prišli, podvodníci im spôsobili škodu viac ako 118 tisíc eur (vyše 3,5 milióna korún).

Obžalovaní 32-ročný Marek Ciling, 31-ročný Marcel Fabian, 31-ročný Martin Puliš a 40-ročný Dušan Volentier zo Žiaru nad Hronom, 36-ročný Banskobystričan Marián Pračka a 36-ročný Richard Regina z Handlovej sa priznali. Niektorí mali dlhy, iní boli bezdomovci a drogovali. Preto sa im hodili peniaze za vytvorenie účtov vtedy so zahraničnou menou. Ďalšie osoby stíhajú v samostatnom konaní. Za celým prípadom podľa súdu stoja ľudia, ktorí to vymysleli a zorganizovali. Poznajúc vtedajšie pomery v Rakúsku využili skutočnosť, že napríklad predajca na benzínovom čerpadle pri nákupe cez kartu do istej sumy si neoveruje u príslušnej banky, či je účet aj krytý.

Voči verdiktu prvostupňového súdu sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal pre dvoch zo šestice uznať vinu za podvod ako členov organizovanej skupiny a vyššie tresty. Odvolací súd žalobcovi nevyhovel a verdikt prvostupňového senátu potvrdil.

Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM