Barbara Dallosová Rôzne

Páka na nepolepšiteľných vandalov: Čo na stenu plnú nadrozmerných graffitov hovoria Žiarčania?

Vandali a sprejeri dávali stene pri žiarskej čajovni poriadne zabrať. Majitelia prevádzky sa proti nim rozhodli bojovať ich vlastnými zbraňami. Zisťovali sme, čo hovoria na obrovksé graffity od street-artového umelca učiteľka výtvarnej, bývalý sprejer, či žiarski dôchodcovia...

Ilustračný obrázok k článku Páka na nepolepšiteľných vandalov: Čo na stenu plnú nadrozmerných graffitov hovoria Žiarčania?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Nájsť v našom meste nelegálne graffity nie je ťažké. ,,Zdobia" aj mnohé obytné domy a neraz ide len o jednoducho napísané vulgárne výrazy. Skúsenosť s takýmto vandalizmom mali aj majitelia žiarskej čajovne Za rohom. Na pomoc si prizvali umelca, ktorý začal fasádu budovy okolo vchodu do čajovne premieňať na neobyčajné umelecké dielo. Realistické výjavy začali stenu zapĺňať už pred pár týždňami. Dnes je tu nadrozmerných postáv niekoľko. Konečný efekt by mal vytvoriť súvislé dielo rozliehajúce sa na celej ploche steny.

Filozofia, na ktorú stavili majitelia čajovne, je založená na akomsi nepísanom pravidle sprejerov. Tí by podľa neho nemali zasiahnuť do diela iného sprejera. Nejde pritom o prvý nápad chrániť verejné plochy práve takýmto spôsobom. Na rešpekt medzi pouličnými umelcami sa spoliehalo aj pri skrášľovaní žiarskeho podchodu. Písali sme tu: Ponuré schodisko v podchode už hýri farbami: Radnica dala grafiťákovi Mirovi (19) voľnú ruku + FOTO

Fotky vznikajúceho diela sme ukázali niekoľkým obyvateľom mesta. Mnohým sa páčia, nie každý je však optimistický, čo sa týka sprejerského kódexu.

Jana (48), učiteľka výtvarnej výchovy: ,,Graffity akceptujem ako plnohodnotný výtvarný prejav, ale nemôžem akceptovať akékoľvek miesto, kde sú realizované. Toto asi je cesta. Dúfam, že tieto zostanú nedotknuté, bola by škoda, keby nie. Títo ľudia, ktorí robia kvalitné graffity, sú spravidla veľmi dobrí kresliari. Musia robiť na veľkom priestore, na veľkú plochu, kde aj zručný kresliar môže ľahko niečo zdeformovať. Toto vyzerá ako naozaj dobre odvedená práca."

Bývalý sprejer (meno uviesť nechcel): ,,Ja som sprejoval nelegálne. Je nepísaným pravidlom, že keď je starší sprejer, a dobrý, tak tí mladší by si nemali dovoliť mu prefarbiť jeho prácu. Malo by to tak byť, ale nie vždy to tak aj je. Ja už síce toto nerobím, ale keby som bol na mieste samého seba pred niekoľkými rokmi a videl by som takúto prácu, určite by som si nedovolil mu cez to niečo dať. Je to kvalitná robota, mohlo by im to takto vydržať."

Vladimír (72), dôchodca: ,,No toto sú pekné obrázky, ani by som nepovedal že je to sprejom, ale normálne štetcom. Na obytný dom by sa to nehodilo ale na takomto mieste to môže byť. Keď vravíte teda, že s tým aj tí majitelia súhlasili."

Mariana (40), živnostníčka: ,,Je to pekné, ale ja si myslím, že to grázlov neodstraší. Je len otázkou času, kedy budú mať tie postavy prirobené fúzy a ešte všeličo iné."

Lucia (22), študentka: ,,Mne sa to páči aj preto, lebo to nie je farebné. Vyzerá to oveľa vkusnejšie keď je to takéto do hneda. Neviem či v podchode sú ešte tie graffity, ktoré tam bývali, také pestrofarebné. Viem, že šlo o podobný nápad ako to tam skrášliť, ale nebolo to veľmi estetické."

Mária, dôchodkyňa: ,,Tak toto je iná práca, ako tú, čo bohužiaľ vandali nechávajú na mnohých panelákoch v Žiari. Tiež máme na dome všelijaké nápisy, často aj vulgárne. Tu to možno problém vyrieši, že tam nebudú zase chodiť. Ale pochybujem že ten pán umelec príde takto pomaľovať aj všetky bytovky v meste aby ani tam tie deti nečmárali."

V meste vzniká originálne dielo z nadrozmerných graffitov: Žiarčania to odobrujú
17
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM