Martin Károly Iné športy

PARÁDA: Žarnovičan Vaculík vyhral Gand Prix!

Pretekár Speedway Clubu Žarnovica, Martin Vaculík, štartoval ako prvý Slovák v seriáli Grand Prix, ktorý sa jazdí systémom podobným ako F1 o svetový titul. Martin Vaculík dokázal svoje premiérové vystúpenie premeniť na víťazstvo.

Slovenská plochá dráha oslávila v minulom roku svoje 80 narodeniny, no vo svojej histórii si nepamätá úspech o ktorý sa postaral v sobotu 23. júna Martin Vaculík. [color=#cc0000]­[size=14] Štartoval bez väčších ambícií, nakoniec vyhral[/size][/co­lor] V minulom roku si Martin Vaculík vybojoval miesto náhradníka pre tohtoročný seriál Grand Prix na plochej dráhe. Na svoj štart medzi elitou si musel počkať až do GP v Poľskom Gorzówe, ktorá bola šiestou v poradí.

[blockquote]Martin odchádzal do Poľska s odhodlaním postarať sa o show. Nakoniec sa mu podarilo ešte niečo viac. Od začiatku pretekov dokázal porážať majstrov sveta ako na bežiacom páse. [/blockquote]

[color=#cc0000]­[size=14]Pomo­hol mu lejak[/size][/co­lor] Po základnej časti pretekov bol klasifikovaný na druhom mieste a bez problémov postúpil do semifinále. Tu mal síce slabý štart, no bojovným výkonom sa dostal na druhé miesto, ktoré mu zaručilo postup do finále. Pred finálovou jazdou sa pustil v Gorzówe hustý dážď, ktorý ako sa neskôr ukázalo, bol zlatým pre slovenské farby. Martin ovládol štart finálovej jazdy a odolával atakom súperov, aby sa nakoniec za prítomnosti asi 25 000 divákov, mohol radovať zo senzačného víťazstva. Za ním do cieľa prišiel Austrálčan Holder a Poliaci Zmarzlik a Gollob.

Je len škoda, že náš reprezentant nemohol naskočiť do kolotoča GP skôr, aby mohol bojovať o svetové vavríny. V priebežnom poradí tak po šiestich GP vedie minuloročný majster sveta Američan Greg Hancock pred Austrálčanmi Jasonom Crumpom a Chrisom Holderom.

Martin Búri/žiar24 Foto/ Martin Búri, SpeedwayClub.sk

vaculik polsko
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM