Martin Károly Kremnica

Parádny výhľad na Kremnické vrchy: Nová rozhľadňa tesne pred otvorením

Robotníci v týchto dňoch dokončili práce na stavbe drevenej rozhľadne na Krahulskom vrchu nad Kremnicou. Stavebné práce na rozhľadni s výškou 13,5 metra sa začali v apríli tohto roka, v súčasnosti sa k stavbe za viac ako 40.000 eur začalo kolaudačné konanie.

Ilustračný obrázok k článku Parádny výhľad na Kremnické vrchy: Nová rozhľadňa tesne pred otvorením
Zdroj: TASR

Spoločný projekt

Myšlienka postaviť rozhľadňu na turistickom chodníku, ktorý spája mesto Kremnica s obcou Krahule rezonovala medzi jej realizátormi už dlhšiu dobu. „Dozrela až vtedy, keď sa nám podarilo spojiť sily s mestom Kremnica, obcou Krahule a kremnickou spoločnosťou Elba. V priebehu celého minulého roka sme pracovali na tom, aby sme vybavili všetky potrebné povolenia. Až kým sme doladili architektonický návrh a všetky detaily, mohli sme začať v apríli so stavebnými prácami a teraz v septembri sme rozhľadňu dokončili,“ vysvetlil Karol Mutňanský riaditeľ z Mestských lesov Kremnica, s. r. o.

Z kremnických stromov

Rozhľadňa má osemuholníkový pôdorys s priemerom šesť metrov, tri poschodia a výšku 13,5 metra. „Postavená je z 27 metrov kubických dreva, sú tam jedľové stĺpy a smrekovcové rezivo. Všetko drevo je z mestských lesov zo zimnej ťažby,“ doplnil Mutňanský.

V súčasnosti robotníci ešte pracujú na vyhliadkovej terase pri veži, rovnako z dreva, ktorá poskytne miesto na výhľad pre ľudí, ktorí nebudú môcť alebo chcieť vyjsť na vežu samotnú. Podľa slov Mutňanského treba ešte trochu upraviť terén v bezprostrednom okolí veže, pripraviť a nainštalovať informačné tabule a značenie.

Otvorenie v októbri

Vežu plánujú oficiálne otvoriť v októbri, keď bude všetko dokončené. Ľudia ju však už teraz vo veľkom navštevujú, najmä cez víkendy a za pekného počasia. „Táto stavba by mala slúžiť v prvom rade domácim, či už Kremničanom alebo Krahulčanom alebo ľuďom zo širšieho regiónu, aby to bol pre nich taký pevný bod a vytvorili si k nemu nejaký vzťah. Koncom minulého roka sme si tiež pripomenuli 20 rokov od obnovenia vlastníckych práv mesta Kremnica k jeho historickému lesnému majetku a rozhľadňa je vhodný spôsob ako si to pripomenúť,“ uzavrel Mutňanský.

Turistická rozhľadňa nad Kremnicou
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM