Barbara Dallosová Správy

Parkovacia špecialitka žiarskych vodičov: Takéto státie vás môže výjsť pekne draho!

Parkovanie v protismere. Reč je o priestupku, za ktorý môžete byť na mieste ľahší o 50 eur, pri opakovanom porušení aj o niekoľkonásobne viac. I napriek tomu takto niektorí žiarski vodiči parkujú svojich tátošov denne. A to najmä na jednej ulici...

Ilustračný obrázok k článku Parkovacia špecialitka žiarskych vodičov: Takéto státie vás môže výjsť pekne draho!
Zdroj: Dnes24.sk

Státie v protismere zákon o cestnej premávke zakazuje. Tohto priestupku sa však, najmä na jednej zo žiarskych ulíc, dopúšťajú vodiči pomerne často. Na nešťastné parkovanie na Ul. A. Dubčeka upozornila pred časom aj facebooková skupina združujúca Žiarčanov za volantom – Žiarski motoristi.

Či sa na nich vyrúti auto, môžu len tipovať

,,Ľudia si neuvedomujú, že pri vchádzaní a vychádzaní z parkovacieho miesta v protismere často ohrozujú protiidúcich vodičov, ktorým križujú cestu," píše admin skupiny Žiarski motoristi o zlozvyku žiarskych vodičov.

Jeho slová potvrdzuje náčelník Mestskej polície v Žiari nad Hronom, Róbert Šiška. Podľa neho smie vodič zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy rovnobežne s okrajom cesty, v jednosmernej ceste môže aj vpravo aj vľavo, ale vždy v smere jazdy.

,,Státie ako na Ul. A. Dubčeka je nebezpečné, pretože keď auto zaparkuje takto v protismere a pred ním aj za ním sú autá, tak vodič, ktorý vychádza zo zaparkovaného miesta, nemá prehľad. Keď vychádza, do protismeru nevidí. Ak je sám a nemá spolujazdca ktorý by mu to ukázal, tak to je čistá tipovačka, či z prostismeru ide alebo nejde vozidlo," vysvetľuje Šiška.

A. Dubčeka vedie

Náčelník mestských súhlasí s tým, že je tento priestupok typický najmä pre Ul. A. Dubčeka. ,,Na Ul. A. Dubčeka sa toleruje pozdĺžne státie, aj keď tam nie je vodorovne vyznačené. No treba si uvedomiť, že vychádzať zo státia v protismere je závažné ohrozenie cestnej premávky," upozorňuje.

Okrem toho, že sa títo vodiči môžu stať pre premávku nebezpeční, z parkovania v protismere môžu vycúvať aj o pár desiatok eur ľahší. ,,Na mieste môže vodič v blokovom konaní dostať pokutu do výšky 50 eur. Pri závažnejších prípadoch alebo opakovaných porušeniach ale pristupujeme k tomu, že priestupok zdokumentujeme a postúpime správne konanie na dopravný inšpektorát. A tam už je vždy tá pokuta vyššia," vystríha na záver policajný náčelník.

Foto: google street view

Na tejto ulici vidieť zlozvyk žiarskych vodičov najčastejšie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM