Martin Károly Kremnica

Patová situácia v mestskom parlamente: Poslanecké lavice ostávajú takmer prázdne

Dnešného rokovania mestského zastupiteľstva sa oficiálne zúčastnili dvaja poslanci. Ostatní svoje stanovisko zverejnili v otvorenom liste. Primátorka tvrdí, že postupuje podľa zákona.

Ilustračný obrázok k článku Patová situácia v mestskom parlamente: Poslanecké lavice ostávajú takmer prázdne
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Kremnický parlament sa dostáva do patovej situácie. Z minulotýždňového riadneho zasadnutia odišla väčšina poslancov, pred ukončením. Primátorka teda ďalšie zvolala na dnes na 9-tu hodinu.

Primátorka žiadosť poslancov neakceptovala

Neviem, čo si mám o tom myslieť. Ja postupujem podľa zákona, poslanci neprišli, tak som ukončila mestské zastupiteľstvo,“ odpovedá primátorka Kremnice, Zuzana Balážová.

Väčšina poslancov však ešte včera poslala primátorke list, v ktorom vysvetľujú, že dopoludňajší termín im nevyhovuje. „My, poslanci MsZ – Boldiš, Mišíková, Miškóci, Žabka, Petráš, Popová, Pračková, Slašťan , Vojtko ( poslanci Kirková, Privalinec, Volková sú na dovolenke) sme si vedomí svojich povinností a zodpovednosti a preto sa chceme zúčastniť rokovania MsZ. Pracovné povinnosti vzhľadom na dovolenkové obdobie nám to neumožňujú v dopoludňajších hodinách, resp. počas pracovnej doby , vysvetľujú poslanci svoje stanovisko, ktoré zverejnili aj na oficiálnom kremickom FB profile a pokračujú: "Navrhujeme Vám, aby ste rokovanie MsZ zvolali v rovnaký deň t.j. 25.07.2013 so začiatkom po 15,00 hod. V tomto termíne aj napriek dovolenkovému obdobiu vieme zabezpečiť takú účasť poslancov, aby MsZ bolo uznášania schopné,“ dodávajú.

Rokovania sa dnes ráno o 9-tej zúčastnili len traja poslanci. Jeden z nich, Ivan Petráš sa nezapísal do prezenčnej listiny. Oficiálne boli na zastupiteľstve teda len dvaja poslanci. Igor Kríž a Milan Miškóci.

Balážová: Ďalšie zastupiteľstvo zvolám na termín, ktorý si myslím

Ja musím do 14-tich dní zas zvolať nové zastupiteľstvo,“ vysvetľuje svoje povinnosti Balážová. Termín však s poslancami konzultovať odmieta. „Ja zvolám zastupiteľstvo na termín, ktorý si myslím,“ dodáva.

Doteraz bývali rokovania parlamentu vždy o 15-tej alebo 16-tej hodine. Zaujímalo nás prečo sa zmenil termín. „Lebo ja mám dnes popoludní iné povinnosti a zákon neurčuje, kedy musí byť zvolané mestské zastupiteľstvo,“ hovorí ďalej Balážová.

Predmet sporu

Kremnický parlament sa zablokoval pred týždňom, kedy desiati poslanci odišli približne v polovici zasadnutia. Zastupiteľstvo sa tak stalo neuznášaniaschopné a v programe zostali nevyriešené majetkoprávne veci a ďalšie body. „Dnes sme napríklad poukazovali na nedostatky práce oddelenia výstavby mestského úradu, no opäť nás nikto nepočúva. Namiesto toho, aby primátorka podnikla potrebné kroky, oháňa sa zákonom o obecnom zriadení. Aj tak si oddelenie výstavby robí, ako uzná za vhodné. Už bolo treba demonštrovať naše stanovisko nejakým zásadným spôsobom,“ povedal poslanec Norbert Boldiš pred týždňom pre týždenník My, noviny žiarskej kotliny. Celý článok si prečítajte tu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM