Monika Obrtalová Rôzne

Peľová sezóna paliny prekročila svoj vrchol

Podľa hlásení monitorovacích staníc peľovej informačnej služby ostáva druhové zloženie peľového spektra v ovzduší na celom území Slovenska bez výraznejších zmien. Peľ vysoko alergizujúcej paliny už dosiahol svoj vrchol a monitorovacie stanice v tých

Nie dobrou správou pre polynotikov sú však na celom území vysoké koncentrácie peľu ambrózie.// „Najvyššie koncentrácie peľu tejto inváznej rastliny – 429 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, zachytili v Banskej Bystrici v sobotu 27. augusta. V tento deň zachytili najvyššie hladiny peľu ambrózie aj monitorovacie stanice PIS pri RÚVZ v Trnave, Žiline a Nitre. Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín, ktorý si dlhodobo udržiava veľmi vysoké koncentrácie, kulminoval v ovzduší najmä na strednom a severnom Slovensku. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval už len v nízkych koncentráciách. Okrem spomenutých druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, skorocelu, mrlíkov a chmeľu. Na celom území sa udržiavajú veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium, Alternária a Epicoccum,"// konštatovala k aktuálnej peľovej situácii Janka Lafférsová, z RÚVZ v Banskej Bystrici.

Dodala, že denné koncentrácie peľu vo všeobecnosti v nasledujúcich dňoch mierne poklesnú. Naďalej budú klesať aj koncentrácie peľu paliny, na celom území Slovenska však očakávame v ovzduší ešte vysoké hladiny denných koncentrácií peľu ambrózie. Koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých sa budú do jesene udržiavať už len v nízkych hladinách. Dlhodobejšie sa udržiavajú vyššie koncentrácie peľu pŕhľavy a veľmi vysoké koncentrácie spór húb ( plesní) v ovzduší na celom území Slovenska.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM