Rôzne Správy

Perla Pohronia láka na vynovené priestory: Nahliadnite! FOTO

Kláštor, nie náhodou nazývaný perlou Pohronia, ukáže už toto leto turistom svoje útroby a vyrozpráva svoj príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Perla Pohronia láka na vynovené priestory: Nahliadnite! FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Zrekonštruované prízemie sýpky benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku by už toto leto malo slúžiť turistom a verejnosti. Rímskokatolíckej cirkvi Biskupstvo Nitra sa podarilo dokončiť projekt rekonštrukcie prvého nadzemného podlažia tohto objektu.

Už toto leto

,,Vznikli tu naozaj veľmi pekné a rozľahlé priestory, kde by sa mohla umiestniť permanentná výstava. V týchto častiach by sme mali radi nejaké malé občerstvenie aspoň počas turistickej sezóny," poznamenal ekonóm Biskupského úradu Martin Štofko s tým, že stála služba by mohla byť v komplexe zriadená už toto leto.

Výstava by podľa jeho slov mala približovať históriu obce a vývoj kláštora. Jeho benediktínske počiatky, časy, keď slúžil ako protiturecká pevnosť či internačný tábor pre rehoľníkov počas totality. ,,O každej tej etape by tu malo byť niekoľko informácií. O benediktínoch, tureckých vpádoch, komunistickej minulosti. Chceli by sme umiestniť aj makety, ako mohol kedysi kláštor vyzerať, pretože stáročiami prešiel veľkými zmenami," priblížil Štofko. Aktuálne je v zrekonštruovaných priestoroch inštalovaná výstava, ktorá mapuje záchranu slovenských kultúrnych pamiatok vďaka grantom EHP a Nórska.

Obnovy budú pokračovať

Podľa Štofka bola sýpka asi najviac chátrajúcou častou objektu. Vyčíslil, že celkové náklady na jej opravu predstavujú približne 4,5 milióna eur. Práve preto boli realizované záchranné práce len na časti celého objektu. Do jej obnovy investovalo biskupstvo vlastné prostriedky, išlo o rekonštrukciu krovu a strechy, obnovené boli aj výplne otvorov. Z nórskych fondov sa mu podarilo na tento projekt získať 509 000 eur. V obnove však chcú podľa Štofka pokračovať aj v ďalších rokoch, či už z vlastných prostriedkov, alebo za pomoci grantov.

V objekte prebiehali aj reštaurátorské práce. Podľa odborníka z tejto oblasti Mareka Repáňa sa podarilo zreštaurovať niekoľko hodnotných prvkov, ktoré neboli dovtedy odhalené. ,,Zachránili sa niektoré veci, ktoré boli na pokraji rozpadu, ktoré boli tak deštruované, že jednoducho ten zásah bol nutný a potom sa podarilo odhaliť niektoré prvky, ktoré boli v murivách hlbšie a boli prekryté mladšími etapami," skonštatoval reštaurátor.

Podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici Zuzany Klasovej má benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku nesmierny význam, a to nielen z hľadiska historického, ale aj architektonického. Kláštor je zároveň výraznou a neprekonateľnou dominantou vstupu do tunajšieho regiónu.

Dar Matejovi Korvínovi

Kláštor je vďaka kráse starého benediktínskeho gotického chrámu nazývaný aj perlou Pohronia. Kláštorný kostol patrí k najvýznamnejším gotickým stavbám na Slovensku. Farnosť je stále živým miestom konania pútí, pravidelných bohoslužieb, modlitieb, táborov a tiež duchovných cvičení. Veriaci putujú do Hronského Beňadika, aby našli pokoj, uzdravenie a silu aj vďaka relikvii Kristovej krvi, ktorú daroval pápež Pavol II. kráľovi Matejovi Korvínovi. V súčasnosti sa relikvia nachádza v kaplnke Božskej krvi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM