Kultúra Rôzne Správy

Piknik na kremnickom hrade: Trúfnite si na rozmanité chute renesančnej kuchyne

Renesančný deň v kremnických hradbách prinesie nielen gurmánske zážitky, ale aj fakírsku a žonglérsku show plnú napínavých a nebezpečných kúskov.

Ilustračný obrázok k článku Piknik na kremnickom hrade: Trúfnite si na rozmanité chute renesančnej kuchyne
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Obdobie znovuobjavenia antickej kultúry, rozvoja meštianstva a tiež doba veľkých umelcov, tak možno opísať obdobie 16. storočia, nazývané aj renesancia. Práve do tohto obdobia prenesie návštevníkov kremnického mestského hradu podujatie Piknik na hrade, ktoré sa bude konať túto sobotu (29.7.).

Renesančné špeciality

,,Renesančný človek obľuboval spoločnosť, zábavu a dobré jedlo. Kuchyňa v tomto období bola rozmanitá, plná chutí rôznych kultúr, ktoré renesancia a pred ňou stredovek objavili. Návštevníci kremnického hradného pikniku budú môcť ochutnať niekoľko jedál a nápojov, pre nás a našu dobu síce netypických, avšak plných rozmanitých a okúzľujúcich chutí," informovala Erika Haas Kianičková z Múzea mincí a medailí v Kremnici.

Keďže k dobrému jedlu patrí aj zábava, hostia budú môcť zažiť šermiarske vystúpenie, ktoré odhalí schopnosti, ale aj strasti šermiarskych majstrov v 16. storočí. Krutú tvár vojny bude možno spoznať prostredníctvom predstavenia palných zbraní a ich ničivých schopností.

Čo musel človek ovládať, aby prežil

,,To, že renesančný človek obľuboval rozmanitosť kultúr, uvidíme aj v jeho zmysle pre zábavu, kedy predstavíme orientálnu fakírsku a žonglérsku show, plnú napínavých a nebezpečných kúskov. Návštevníci si budú môcť tiež vyskúšať svoje schopnosti v renesančných hrách, disciplínach, ktoré musel ovládať dobový človek preto, aby prežil, ako napríklad lukostreľba, vrh oštepom a ďalšie," doplnila Haas Kianičková.

Záľubu renesancie v umení a hudbe doplnia ukážky organovej hudby a tvorivé dielne pre deti. Ak by sa niekto túžil stať humanistickým vzdelancom, pripravené pre neho budú príbehy a zaujímavosti z histórie, spolu s odbornými prezentáciami o dobovom živote a kultúre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM