Martin Károly Kultúra

Pixelová podoba ilúzií: Takáto vernisáž nás čaká!

Kremnická Galéria NBS - Múzea mincí a medailí uvedie výstavu Milana Sokola s názvom Hra je hra. Výtvarný umelec sa predstaví cyklami svojich najnovších prác z grafickej a obrazovo-objektovej podoby.

Ilustračný obrázok k článku Pixelová podoba ilúzií: Takáto vernisáž nás čaká!
Zdroj: Dnes24.sk

Jej premiéra sa konala v novembri vo Vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, no rozsiahlejšiu s novým vizuálnom ju uvidíme v galerijných priestoroch múzea,“ informovala Janka Kolláriková z NBS – Múzea mincí a medailí Kremnica. Výstava podľa jej slov potrvá od 6. marca do 17. apríla. Vernisáž je naplánovaná na 6. marca o 16.30 h.

Kurátorkou výstavy je historička umenia na 20. storočie Alena Vrbanová, s ktorou autor pripravil aj sprievodný katalóg. V ňom teoreticky približuje tvorivý program autora od polovice 90. rokov k dnešku a pristavuje sa pri kvalitatívne zásadných výsledkoch jeho súčasnej tvorby.

Autor isto zaujme formami autorskej pečiatkovej grafiky s posunom v digitálnej tlači i tkanými kolážami z vlastnej recyklácie pestrej škály nápojových pikslí (plechoviek), v ktorých ďalej hravo kreuje pixelovú (počítačovú) podobu ilúzií,“ podotkla Kolláriková.

Tematicky podľa jej slov interpretuje a kriticky glosuje súčasnosť, ako aj dobovo opakujúce sa paradoxy v domácich i globálnych súvislostiach, predovšetkým vo sfére kultúry a umenia.

Kremnickému divákovi nie je umelecký prejav Milana Sokola neznámy. V galérii NBS-MMM vystavoval dvakrát, a to s bystrickými výtvarníkmi Stanom Troppom a Mikulášom Palkom a minulý rok v spoločnom medzinárodnom projekte s vysokoškolskými kolegami pod názvom Stretnutie pedagógov z Polytechniky v Radome (Poľsko) a Katedry výtvarnej kultúry Pedagogickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. V roku 2002 ponúkol výstavu významných poľských grafikov Štyria z Radoma a jeden z Lublina.

Milan Sokol (1952) patrí medzi najstarších absolventov Strednej umelecko-priemyselnej školy (dnes SŠÚV) v Kremnici (1967–1971). V štúdiu pokračoval na Akadémii krásnych umení poľskom Krakove. Po jeho ukončení pôsobil ako pedagóg na vysokých školách v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Od roku 1996 učí na Katedre výtvarnej výchovy (dnes Katedre výtvarnej kultúry) PF UMB v Banskej Bystrici, od roku 2008 s titulom profesora.

Umelecky sa zameriava na voľnú grafickú tvorbu v technike farebného linorytu, pečiatkovej, digitálnej tlače, autorských tlačí a tiež tvorbu objektov. Zúčastnil sa siedmich medzinárodných grafických sympózií na Slovensku i v zahraničí. Svoje práce autorsky predstavil na početných domácich a zahraničných výstavách. „O kvalite jeho výtvarných diel svedčí viacero ocenení a zastúpenie v zbierkach galérií doma i za hranicami,“ dodala Kolláriková.

vernisáž 6. 3. 2014 o 16.30 hod.
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM