Správy Samospráva

Plány so žiarskym kaštieľom v novom roku: Rokovania, sobáše aj galéria

Okrem domova seniorov vidí radnica v biskupskom kaštieli niekoľko ďalších inšitúcií. Primátor načrtol najbližšie plány.

Ilustračný obrázok k článku Plány so žiarskym kaštieľom v novom roku: Rokovania, sobáše aj galéria
Zdroj: TASR

Jednou z priorít mesta Žiar nad Hronom v roku 2020 je aj rekonštrukcia bývalého biskupského kaštieľa a prestavba jeho prístavby na domov seniorov, ktorý by mal mať kapacitu 40 miest.

,,Časť kaštieľa by sa mala v budúcom roku otvoriť a sprístupniť verejnosti, napríklad ako reprezentačné priestory, ktoré budú využívané aj na rokovania mestského zastupiteľstva," uviedol primátor Peter Antal s tým, že už najbližšie februárové rokovanie mestského zastupiteľstva by sa malo konať v týchto priestoroch. V kaštieli však počítajú aj s priestormi na sobáše, už dnes je totiž podľa primátora o ne v tomto objekte veľký záujem.

Mesto sa tento rok snažilo získať prostriedky na obnovu fasády kaštieľa z ministerstva kultúry, so svojou žiadosťou však nebolo úspešné. Preto sa o prostriedky uchádza opätovne. ,,Verím, že štát prispeje aj na fasádu. Je to náročný projekt na financovanie a preto každá suma, aj malá, prispeje k postupnej obnove kaštieľa, aby v relatívne krátkej dobe dostal novú podobu," dodal Antal.

Úpravy v interiéri kaštieľa dokáže podľa neho mesto financovať z vlastných zdrojov. Budúci rok by chceli do týchto priestorov presťahovať Galériu Júliusa Považana, archeologickú expozíciu a pamätnú izbu Štefana Moysesa.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM