Martin Károly Iné športy

Plochá dráha: Rus majstrom Slovenska, domáci pohoreli

O titul majstra Slovenska v Žarnovici bojovalo osemnásť jazdcov z deviatich krajín. Nechýbali ani zvučné mená. Pretekov sa však zo zdravotných dôvodov nezúčastnil domáci elitný plochodrážnik Martin Vaculík. Z víťazstva sa nakoniec tešil Rus Renat Gaf

Ilustračný obrázok k článku Plochá dráha: Rus majstrom Slovenska, domáci pohoreli
Foto: Martin Károly

Boje o majstra Slovenska na plochej dráhe, ktorých dejiskom bola Žarnovica, mohli fanúšikovia opäť vidieť aj v priamom prenose na tv Slovak Sport. Tí ktorí si však našli cestu na štadión, rozhodne nemohli ľutovať. Na štarte sa totiž objavili jazdci, ktorí patria medzi európsku špičku.

Spolu s nimi zvádzali súboje aj jazdci reprezentujúci Slovensko v Jadranskej lige. Od začiatku sa výbornými výkonmi prezentoval Moravák štartujúci za Slovensko v lige, Martin Gavenda. Práve on porážal ako na bežiacom páse majstrov Európy Juricu Pavlica, Renata Gafurova, či majstra Poľska Adama Skórnickeho a ďalších.

Nakoniec však stratil jediný bod s víťazom Zlatej prilby SNP Puszakowskim. Aj napriek tomu však pozbieral najviac bodov v základnej časti za čo získal víťazstvo v 12. ročníku Memoriálu Ladislava Eliáša.

[size=14][color=#cc0000]­Domácim sa nedarilo[/color][/si­ze] Do semifinálových jázd sa podľa predpokladov dostali aj Pavlic, Skórnicki, Gafurov, Kůs, Málek, Puszakowski, Jedrzejewski a trochu prekvapujúco aj Kobrin z Ukrajiny. Pred bránami semifinále zostal na Slovensku naturalizovaný Rakúšan Fritz Wallner, ktorý štartoval s naštiepnutou kosťou v pravom zápästí. Nedarilo sa však domácim jazdcom. Pokým 43-ročný Ján Mesiarik výborne štartoval, no potom ho súperi predbiehali, Jána Halabrína brzdila v lepších výkonoch dvojdňová horúčka.

[size=14][color=#cc0000]­Naši až na 15. mieste![/co­lor][/size] Semifinálové jazdy dostali do finále Gafurova, Kůsa, Skórnického a Pavlica. Tu ich už čakal Martin Gavenda, priamo nasadený vďaka svojmu víťazstvu v základnej časti. Finále bolo pravým vyvrcholením nielen pretekov, ale aj sezóny. Zo štartu išiel dopredu Gafurov, tesne nasledovaný Gavendom, ktorý ho za veľkej podpory publika, neustále atakoval.

Gafurov nakoniec všetkým jeho atakom odolal a spolu s rekordom žarnovickej dráhy na 6 kôl ukoristil aj slovenský plochodrážny titul. O tretie miesto sa zviedol takisto veľký súboj, z ktorého víťazne vyšiel Adam Skórnicki. Na záver potom najlepšiu trojicu dekoroval prezident Slovenskej motocyklovej federácie Dr. Peter Smižík. Majstrovstvá sa uskutočnili v nedeľu 23. septembra.

** Výsledky: **

  1. Renat Gafurov (Rusko) – 12 (1,3,2,3,3) + 1. miesto vo finále
  2. Martin Gavenda (Česká republika) – 14 (3,3,3,3,2) + 2. miesto vo finále
  3. Adam Skórnicki (Poľsko) – 9 (3,3,0,1,2) + 3. miesto vo finále
  4. Jurica Pavlic (Chorvátsko) – 11 (1,2,3,2,3) + 4. miesto vo finále
  5. Matěj Kús (Česká republika) – 9 (0,2,3,3,1) + defekt vo finále
  6. Mariusz Puszakowski (Poľsko) – 11 (3,3,2,0,3)
  7. Andrij Kobrin (Ukrajina) – 10 (3,2,1,2,2)
  8. Martin Málek (Česká republika) – 9 (0,2,2,3,2)
  9. Marcin Jędrzejewski (Poľsko) – 9 (2,0,2,2,3)
  10. Fritz Wallner (Rakúsko – licencia SMF) – 8 (2,1,3,1,1)
  11. Samo Kukovica (Slovinsko) – 6 (2,0,1,2,1)
  12. Patrik Nagy (Maďarsko) – 5 (2,1,1,1,0)
  13. Kiril Cukanov (Ukrajina) – 4 (1,1,E,1,1)
  14. Roland Benkő (Maďarsko) – 2 (1,R,1,R,–)
  15. Ján Mesiarik (Slovensko) – 1 (0,1,0,0,0)
  16. Ján Halabrín (Slovensko) – 0 (0,E,0,0,0)
  17. Dominik Weiss (Rakúsko – licencia SMF) – 0 (0)
  18. Stanislav Mielničuk (Ukrajina) – NS

Text: Martin Búri, SpeedwayClub.sk Foto: Igor Fellner

Plochá dráha: Rus majstrom Slovenska, domáci pohoreli
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM