Martin Károly Kremnica

Po rekonštrukcii námestia sa obnovy dočká aj baroková fontána

Po rekonštrukcii kremnického Štefánikovho námestia sa obnovy dočká aj baroková fontána situovaná v jeho strede. V posledných dňoch nad ňou pribudlo prekrytie, ktoré je súčasťou jej rekonštrukcie. S tou by sa malo začať na jar budúceho roka.

Reštaurátori si to takto pripravili, aby im zbytočne neprevlhol kameň, z ktorého je postavená. Ten je totiž pomerne dosť nasiaknutý a práve preto sú s ním problémy,“ podotkla primátorka Zuzana Balážová. Fontána sa na svoj účel využívala, avšak problémy spôsobovala práve presakujúca voda

Obnova by mala tento technický problém odstrániť. „Urobí sa niečo ako vaňa, ktorá bude vo fontáne a bude nepriepustná,“ vysvetlila Balážová. Obnova fontány nie je súčasťou projektu rekonštrukcie námestia, mesto na ňu zabezpečilo finančné prostriedky z iných zdrojov.

Na rekonštrukciu námestia získala kremnická samospráva prostriedky z eurofondov. Dokončená by mala byť na jar budúceho roka, pričom značná časť prác je už podľa primátorky urobená. Dokončené nie je verejné osvetlenie, jedna časť by mala byť hotová do Vianoc, druhá v januári.

Napriek tomu, že ešte celá stavba nie je hotová, chceli by sme čiastočne stavbu prevziať, aby bolo možné v zime upravovať chodníky a cesty, a aby sa na námestie dostali aj vodiči,“ uviedla Balážová s tým, že práve v týchto dňoch by sa malo uskutočniť stretnutie vedenia mesta s dodávateľom ohľadne sprístupnenia námestia.

Zdroj: TASR Foto: Žiar24

fontana Kca
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM