Barbara Dallosová Správy

Počet obyvateľov Kortíny neustále kolíše: Aha, koľko ich tam žije nakope dnes!

Otrasné životné podmienky, absencia hygieny, neporiadok a posledný rok aj epidémia žltačky. To všetko sa spája s kontroverznou žiarskou lokalitou Pod Kortínou. Počet obyvateľov Kortíny z mesiaca na mesiac striedavo klesá a stúpa. Čítajte, koľko ich tam žije podľa najnovších údajov.

Ilustračný obrázok k článku Počet obyvateľov Kortíny neustále kolíše: Aha, koľko ich tam žije nakope dnes!
Zdroj: Dnes24.sk

Dvaja verzus stovky

Aj táto téma sa včera riešila na zasadnutí žiarskeho mestského zastupiteľstva. Mestský poslanec Rastislav Uhrovič upozornil na to, že do osady sa údajne sťahujú aj Rómovia z východného Slovenska. Neustrážiteľná Kortína sa teda stáva ešte väčším problémom. Na celú oblasť sú momentálne nasadení dvaja terénni sociálni pracovníci na niekoľkosto tamojších obyvateľov.

Odbor starostlivosti o obyvateľa Kortínčanov pravidelne sčítava. V januári minulého roku bol podľa správy tohto odboru celkový počet obyvateľov Kortíny 411, z toho 163 detí. V máji toho istého roku bolo obyvateľov 380, v auguste ich počet klesol na 372, z toho 159 detí.

V tomto roku však začal počet obyvateľov neslávne známej Kortíny opäť stúpať. Podľa vedúcej Odboru starostlivosti o obyvateľa, Moniky Minárovej, bolo Pod Kortínou k marcu 2014 zistených celkom 391 obyvateľov, z toho 164 detí. Nezanedbateľné je tiež osídlenie v Šášovskom podhradí, kde sa hŕstka týchto obyvateľov rozšírila na 53 ľudí.

,,Gadžov“ veľmi nemusia

,,Meniť návyky týchto občanov je veľmi ťažké, terénnych pracovníkov však rešpektujú, poznajú ich. Je to najmä na kúzle osobnosti terénneho pracovníka, platí však, že Rómovia oveľa lepšie príjímajú Rómov. S nerómskym terénnym pracovníkom trvá nadviazanie kontaktu dlhšie,“ vysvetľuje Minárová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM