Jakub Forgács Samospráva

Pocta pre banskobystrickú župu: Náš kraj je najtransparentnejší zo všetkých!

Na čelo rebríčka transparentnosti VÚC sa po dvoch rokoch opäť prebojoval Banskobystrický samosprávny kraj. V hodnotení 125 indikátorov od júla do septembra 2013 získal najvyššie skóre a nenašiel tak premožiteľa...

V hodnotení transparentnosti vyšších územných celkov (VÚC), ktoré tento rok uskutočnilo Transparency International Slovensko (TIS), dopadol najlepšie Banskobystrický samosprávny kraj. Po dvoch rokoch tak opäť obhájil prvenstvo. Na druhom mieste spomedzi ôsmich VÚC skončil Bratislavský a na treťom Trnavský kraj. Na konci rebríčka sa umiestnil Trenčiansky kraj.

VÚC narozdiel od miest stagnujú

Podľa riaditeľa TIS Gabriela Šípoša VÚC v oblasti transparentnosti stagnujú. „Zarazilo nás, že kraje stagnujú v porovnaní s rebríčkom, v rámci ktorého sme merali 100 najväčších miest Slovenska. Tam bolo minulý rok vidno posun v tom, že veľa miest si zobralo túto agendu za svoju a snažili sa zlepšiť,“ uviedol Šípoš. Ako dodal, pri VÚC si túto stagnáciu vysvetľujú napríklad malým verejným záujmom.

VÚC spolu ročne hospodária s viac ako miliardou eur. „Pre porovnanie, by to bolo šieste najväčšie ministerstvo. Takže peňazí je relatívne veľa a naozaj je problém, ak o to občania nemajú záujem, pretože tie peniaze potom nemusia použiť efektívne,“ ozrejmil Šípoš s tým, že na fungovanie krajov dá každý občan v priemere 200 eur.

Rebríček vedie Banskobystrický kraj

Banskobystrický kraj získal v hodnotení 65 percent, Trenčiansky kraj iba 28 percent. Rebríček zostavuje TIS na základe 125 indikátorov v oblastiach ako prístup k informáciám, kvalita verejného obstarávania, zapojenie verejnosti do spolurozhodovania samosprávy či otvorenosti prijímania zamestnancov. Ako uvádza TIS, najlepšie sa slovenským VÚC darilo v oblasti prístupu k informáciám, zverejňovania rozpočtu a v informáciách o spravovaní sociálnych zariadení. Najviac problematickým je zverejňovanie informácií o krajských firmách, o procese prijímania zamestnancov do úradov VÚC či limitovaná účasť verejnosti na rozhodovaní. Krajom taktiež chýbajú nástroje na nahlasovanie nekalých praktík ako protikorupočná linka, pričom tento mechanizmus má už polovica zo 100 najväčších slovenských samospráv.

Hodnotenie VÚC sa uskutočnilo od júla do septembra tohto roku. Informácie zbieralo TIS napríklad cez webové stránky samospráv, ďalej prostredníctvom dotazníkov formou infožiadosti, ale aj cez krajské periodiká. Naposledy sa takéto hodnotenie krajov uskutočnilo v roku 2011.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM