Barbara Dallosová Krimi

Podgurážení žiarski tínedžeri: Pozrite, koľko ich už policajti chytili a kde pijú najčastejšie!

V krčmách by im naliať nemali, mladí žiarčania sa ale vynašli. Poznáme miesta, kam sa v meste neplnoletí chodia schovávať s fľaškou. Policajti sú ale v strehu a podnapitý tánedžer sa môže zobudiť nielen s opicou, ale aj poriadnym problémom na krku. Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Podgurážení žiarski tínedžeri: Pozrite, koľko ich už policajti chytili a kde pijú najčastejšie!
Zdroj: Webnoviny.sk

Zahrejú sa aj v zime

Podľa Juraja Horvátha zo žiarskeho oddelenia priestupkového a správneho konania nie je pitie mladých na verejnosti len sezónna záležitosť. Ak ste si mysleli že alkohol mladých láka najmä počas letných prázdnin, mýlili ste sa. V chladnom januári totiž chytili viac opitých tínedžerov než napríklad v apríli.

,,Od začiatku roka 2014 Mestská polícia v Žiari nad Hronom zistila 26 prípadov požívania alkoholu osobou mladšou ako 18 rokov. V januári to bolo sedem prípadov, v marci jeden, v apríli štyri a v júni jedenásť prípadov požitia alkoholu u týchto osôb,“ vysvetľuje Horváth.

Obľúbené fleky

Podľa Horvátha majú mladí vytipovaných niekoľko lokalít v meste. Mládež sa spolieha na tmavé zašité kúty, polícia však o nich vie. ,,Najčastejšie požívajú alkohol pri žiarskej športovej hale alebo na kopci ktorý vedie k futbalovému štadiónu od hlavnej cesty. Zdržiavajú sa tiež pod Kauflandom smerom na záhradky či pri lutilskom potoku,“ vymenúva Horváth popíjacie zákutia.

Čo ich čaká po vytriezvení?

Mladiství, ktorí nafúkajú sa už prúseru nevyhnú. Sú zadržaní a následne sú predvolaní aj ich rodičia alebo zákonní zástupcovia. Pokutu síce nedostanú, ale potrestaní budú. ,,Pokutu im udeliť nemôžeme, môže im byť ale udelený zákaz návštevy verejných priestranstiev kde sa podávajú alkoholické nápoje,“ vysvetľuje Horváth. To v praxi znamená, že mladistvý, ktorý má takýto zákaz, si nemôže sadnúť ani do reštaurácie na minerálku, pokiaľ v nej čapujú aj pivo.

,,V roku 2014 bolo v troch prípadoch spolu so sankciou pokarhanie, uložené aj opatrenie spočívajúce v zákaze navštevovať verejné prístupné miesta a miestnosti, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje na celom území mesta Žiar nad Hronom. Tieto opatrenia boli mladistvým uložené na základe recidívy – opakovaného požitia alkoholu, a boli uložené až do doby dosiahnutia plnoletosti mladistvých,“ hovorí Horváth o číslach z tohto roka.

Rekordéri

Hoci mladší organizmus znáša alkohol ťažšie, niektorí žiarski rekordéri to potiahli na poriadne čísla. ,,Najväčšia nameraná hodnota bola 1,93 promile alkoholu v krvi. Táto osoba bola hospitalizovaná v nemocnici,“ hovorí Horváth. Najmladší tínedžer ktorý nafúkal bol podľa Horvátha narodený v apríli roku 1999. A azda najväčšími odvážlivcami boli tí, ktorí si mysleli, že sa im z maléru podarí jednoducho utiecť. ,,Zákon prikazuje mladistvým sa podrobiť orientačnej dychovej skúške. Ale stali sa prípady, kedy sa mládežníci, ktorí požívali alkohol, pokúsili ujsť,“ opisuje Horváth svoju skúsenosť.

Sklamaní rodičia

Opití tínedžeri sa musia konfrontovať nie len s policajtmi, ale aj vlastnými rodičmi. ,,Každý rodič je sklamaný keď sa dozvie, že jeho dieťa požilo alkohol,“ hovorí Horváth, ktorý býva svedkom týchto stretov. ,,Vo väčšine prípadov majú doma pohovor s dieťaťom a príjmu opatrenia ešte pred ústnym pojednávaním, v tom zmysle aby sa to už neopakovalo,“ dodáva na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM