Kultúra Rôzne Správy

Podivný príbeh sochy vojaka z Janovej Lehoty: Hlavu hodili do potoka, teraz ale ...

Po druhej svetovej sochu v neďalekej obci zničili v domnení, že ide o nemeckého vojaka. Všetko ale bolo inak.

Ilustračný obrázok k článku Podivný príbeh sochy vojaka z Janovej Lehoty: Hlavu hodili do potoka, teraz ale ...
1
Galéria
Zdroj: TASR

Neďaleko kostola v obci Janova Lehota (okres Žiar nad Hronom) sa nachádza pamätník, ktorý už desaťročia spomína na tých, ktorí o svoj život prišli počas prvej svetovej vojny. Pamätník, ktorého dominantou je socha vojaka v životnej veľkosti, bol dlhé roky poškodený.

,,Po druhej svetovej vojne horúce hlavy tohto vojaka zvalili, pretože si mysleli, že je to nemecký vojak. Ale je to rakúsko-uhorský vojak, takže to mohol byť tak slovenský, ako i maďarský či rakúsky vojak," priblížila predsedníčka Karpatskonemeckého spolku v Janovej Lehota Ida Karásková.

Socha však spadla na múr, hlava sa odrazila a tak ju hodili do potoka, pričom sa už nikdy nenašla. ,,Dlhé roky tu bol preto vojak bez hlavy. Istého času ho odpratali, mali sme tam len misu na kvety, aby nebol podstavec prázdny," priblížila Karásková.

O jeho obnovu sa pred niekoľkými rokmi zaslúžila obec a Karpatskonemecký spolok. Chýbajúcu hlavu dorobil soche vojaka reštaurátor, na pomníku obnovili nápisy a tiež vyčistili kamene od machu.

Pomník obetiam prvej svetovej vojny tvoria štyri piliere s tabuľami, na ktorých sú vypísané mená padlých mužov. V ich strede je na podstavci s textom socha vojaka. ,,Je tam po nemecky napísané Kamarátom, ktorí padli v prvej svetovej vojne, z vďaky rodáci. Postavený v jubilejnom roku 1938," priblížila Karásková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM