Martin Károly Krimi

Podvedení manželia ani po rokoch nevideli ťažko zarobené peniaze

Predstavte si, že po rokoch strávených v zahraničí sa vrátite späť domov a chcete za ušetrené peniaze kúpiť nehnuteľnosť. Známy vašej rodiny vám ponúkne možnosť sprostredkovania bytu v aukcii. Zaplatíte mu zálohu za nehnuteľnosť a o pol roka nato sa

Tak toto je prípad poškodených manželov zo Žiaru nad Hronom, ktorí sa už tri roky súdia o stratené finančné prostriedky.

Všetko sa začalo nevinne. V rámci rodiny sme dostali ponuku, že vtedajší priateľ mojej sesternice nám nájde nehnuteľnosť, pretože má prístup k lacným bytom cez Stavebné bytové družstvo v Žiari nad Hronom,“ začína rozprávať poškodená, ktorá z pochopiteľných dôvodov nechce byť menovaná. Údajný sprostredkovateľ Milan L. mal záujemcom zháňať nehnuteľnosti po neplatičoch za lepšie ceny ako sa momentálne predávali na trhu.

Keď poškodení manželia prejavili záujem o ponuku, veci nabrali rýchly spád. Milan L. pre nich našiel byt, za ktorý mali zaplatiť zálohu vo výške približne 150 tisíc korún. Tú išli všetci spolu uhradiť na bytové družstvo: „Vo chvíli, keď sme sa stretli pred úradom, nám Milan povedal, aby sme mu dali peniaze, že on zariadi všetko sám, nech ho počkáme vonku,“ spomína na bizarnú situáciu poškodená. Milan L. teda vzal peniaze a zmizol v útrobách budovy. Keď sa vrátil späť, ubezpečoval poškodených, že je všetko v poriadku, no nedal im žiaden doklad o zaplatení. Ten manželia uvideli až o niekoľko dní neskôr, ale len v podobe kópie. „Viem, že nezainteresovaní sa čudujú, prečo sme mu verili, ale Milan zháňal nehnuteľnosť aj pre priateľa mojej sesternice a bol vtedajším partnerom mojej druhej sesternice, s ktorou v tom období dokonca čakal dieťa. Milan bol u nás udomácnený, známy. Celá rodina to brala normálne, že on niečo takéto robí. Nikto sa ani nad ničím iným nezamýšľal,“ obhajuje svoje konanie poškodená.

Dôležitou vecou pre manželov bol i fakt, že matka sprostredkovateľa Milana L. vtedy pôsobila a ešte stále pôsobí v predstavenstve Stavebného bytového družstva v Žiari nad Hronom. „Bolo nám z jeho strany povedané, že keďže tam pôsobí, má prístup k zoznamu neplatičov a k nehnuteľnos­tiam, ktoré sú k dispozícií a dokáže nám pomôcť k tomu, aby jedna pripadla aj nám,“ rozoberá vtedajšiu situáciu poškodená, ktorá si následne túto informáciu overila aj prostredníctvom internetu.

Že niečo nie je tak ako má byť, začali manželia tušiť asi päť až šesť mesiacov po vyplatení zálohy. Očakávali totiž od Milana L. sprostredkovanie kúpno-predajnej zmluvy alebo aspoň obhliadku bytu. Až jedného dňa sa poškodená rozhodla osobne navštíviť bytové družstvo: „Pracovníčka na ekonomickom úseku mi vtedy oznámila, že doklady o zaplatení, ktoré sme mali od Milana sú falošné.“ Odvtedy už manželia všetky kroky prejednávali za pomoci právnika. Najskôr sa chceli s Milanom L. mimosúdne dohodnúť, no po neúspešných pokusoch celú vec oznámili polícii. A tak sa začala ďalšia nepríjemná kapitola v živote nemenovaného páru, ktorá sa dodnes nevyriešila. „Snažili sme sa situáciu riešiť aj mimo súdu, pretože vždy je jednoduchšie veci takto vysporiadať. Z Milanovej strany bola ústna ochota peniaze vrátiť, ale to je tak asi všetko,“ hovorí s trpkosťou v hlase poškodená.

Hnacím motorom usporiadať veci mimo legislatívu bol pre manželov i fakt, že Milan L. vrátil peniaze vtedajšiemu priateľovi sesternice poškodenej, pre ktorého tiež zháňal nehnuteľnosť a stal sa obeťou podobného podvodu. „Tento problém sa vyriešil v kruhu užšej rodiny a následne stiahli trestné oznámenie.“ Bohužiaľ to nie je prípad poškodených manželov, ktorí sa podrobili policajnému vyšetrovaniu. Potom celá záležitosť prešla do kompetencie súdu. Ten sa vlečie už takmer tri roky, no ešte stále nebolo vykonané hlavné pojednávanie. Dôvod je jednoduchý. Obžalovaný Milan L. sa na súd dostavil len raz alebo dvakrát, ale bez obhajcu. Inokedy sa zas zo zdravotných dôvodov ospravedlnil. Podľa nemenovaného páru sa takto celý proces neadekvátne predlžuje na ich náklady. „Náš subjektívny názor je, že v slovenskom právnom systéme vládne krutá realita. Obžalovaný v ňom má len samé práva, pokiaľ my máme len samé povinnosti,“ zhodujú sa obaja jednohlasne.

Policajné vyšetrovanie prípadu ukázalo, že Milan L. podobným spôsobom obral o finančné prostriedky ďalších troch ľudí. Najväčšiu peňažnú ujmu však znášajú nemenovaní manželia, ktorí si po celé obdobie sporu platia i vlastného právnika. „Ako odškodnenie žiadame späť všetky peniaze, o ktoré sme prišli. Obaja sme dlhé roky pracovali v zahraničí, tam sme si ušetrili finančné prostriedky, o ktoré sme prišli a doma sme museli začínať opäť od nuly,“ reaguje poškodená na otázku odškodnenia, pričom vzápätí spolu s manželom dodáva, že: „ak vyhráme súd svojím spôsobom nedosiahneme nič, pretože ho nikto nedonúti vrátiť nám naše peniaze. Mne však nepomôže, že Milan pôjde do väzenia. Ide nám najmä o to, aby sme dostali späť naše finančné prostriedky,“ hovoria obaja na záver.

[color=#999999]­Ostatné pojednávanie s obžalovaným Milanom L. zo Žiaru nad Hronom sa uskutočnilo v pondelok 18. októbra. Obžalovaný sa na súd opäť nedostavil. JUDr. Ľuboš Murgaš z Krajského súdu v Banskej Bystrici podáva aktuálne informácie: „Súd odročil hlavné pojednávanie na neurčito, dôjde k vydaniu príkazu na zatknutie na obžalovaného. Po zrealizovaní príkazu na zatknutie na obžalovaného okresný súd určí termín odročeného hlavného pojednávania.“

Milan L. spôsobil podobným spôsobom finančnú škodu viacerým poškodeným. Pod rôznymi zámienkami vylákal od štyroch Žiarčanov takmer 23 000 €. Žiar 24 oslovil aj obžalovaného Milana L., ten sa ale do uzávierky nevyjadril. [/color]

MKKP

[color=#ff0000]­Súvisiace články Obžalovaný Žiarčan z bytových podvodov Milan L. opäť neprišiel na pojednávanie http://www.ziar24.sk/news.php?…

video- Obžalovaný z bytových podvodov prišiel na súd bez právnika http://www.ziar24.sk/news.php?…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM