Monika Obrtalová Krimi

Pojednávanie so sudcom odročili

Hlavné pojednávanie so sudcom Vlastimilom V. z Topoľčian, ktorý je obžalovaný z bránia úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odročil na 25. júna. Na súd sa nedostavili dva

Svedok Peter T., ktorý pracuje dlhodobo v Írsku, sa ospravedlnil s tým, že ho zamestnávateľ uvoľní až v druhej polovici júna, čo samosudca akceptoval. Emília H. z Trenčína sa znovu nedostavila na pojednávanie bez ospravedlnenia. Samosudca jej preto uložil poriadkovú pokutu 1000 eur a požiada políciu o jej predvedenie.

Spolu s Vlastimilom V. súdia aj ďalších dvoch obžalovaných v tejto kauze. Advokát Jaroslav V. požiadal, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti, v čom mu súd vyhovel. Podnikateľ Miroslav S. z Partizánskeho sa však predtým viackrát takisto bez ospravedlnenia na pojednávanie nedostavil, preto mu samosudca už druhýkrát udelil poriadkovú pokutu 1000 eur. V prvom prípade mu ju odpustil, dnes to už neurobil. Miroslav S. však môže voči tomu podať do troch dní opravný prostriedok.

Podľa obžaloby mal Vlastimil V. začiatkom roku 2003, keď bol sudcom Okresného súdu v Partizánskom, prevziať od staršej ženy úplatok 332 eur. Za to, že zmierni trest pre jej syna. Žena na súde začiatkom októbra minulého roku vypovedala, že Vlastimil V. jej žiadosť o pomoc najprv odmietol, ale keď videl, že vybrala z kabelky obálku, svoj názor zmenil. Po prevzatí úplatku Vlastimil V. odsúdil Petra Š. na miernejší trest, než aký mu predtým vymerali trestným rozkazom. Za ďalších 332 eur prisľúbil žene, že pre jej syna vybaví odpustenie uloženého už zníženého trestu. Neskôr, keď konanie voči jej synovi prešlo na Okresný súd v Topoľčanoch, kam prešiel aj sudca, znovu za 332 eur žene sľúbil, že jej synovi v prípade, ak pôjde do väzenia zabezpečí v ňom lepšie podmienky.

Spolu s Vlastimilom V. prokurátor obžaloval aj advokáta Jaroslava V. a podnikateľa Miroslava S. z Partizánskeho za trestný čin podplácania v spolupáchateľstve. Vlastimil V. mal totiž v októbri 2005 počas svojho pôsobenie na súde v Topoľčanoch údajne zobrať úplatok 332 eur za to, že obžalovanému Petrovi T. uloží iba nepodmienečný trest. Advokát mal byť v tomto prípade sprostredkovateľom poskytnutia úplatku, o čo ho mal požiadať Miroslav S. Obžalovaný Peter T. dostal trest 18 mesiacov, ktorého výkon mu sudca odložil na skúšobnú dobu 30 mesiacov. Všetci traja obžalovaní tvrdia, že sú nevinní a trestného činu sa nedopustili.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM