Barbara Dallosová Kultúra

Poklad, ktorý máme pod nosom: Aké miesto navštívilo za posledný rok 35 tisíc turistov?

V posledných sezónach sa čoraz viac Slovákov prikláňa k dovolenke v rodnej krajine. Niet divu, i náš región skrýva zákutia, na ktoré sa chodia pozerať turisti z celého sveta. Pozrite, čo trhá v návštevnosti zvedavcov rekordy...

Ilustračný obrázok k článku Poklad, ktorý máme pod nosom: Aké miesto navštívilo za posledný rok 35 tisíc turistov?
Zdroj: Webnoviny.sk

Najlepšie veci sú vraj zadarmo

Dôkazom toho je aj celoročne voľne otvorený areál banskoštiavnickej kalvárie. Ak ale chcete, služby sprievodcu si zakúpiť môžete. Hoci pamiatka je otvorená stále, Kalvársky fond tu zriadil tzv. dennú službu a to od 10.00 do 17.00 h.

,,Táto služba otvorí Stredný a Dolný kostol, kde je veľmi pekná expozícia, návštevníci si môžu pozrieť film aj zakúpiť službu sprievodcu. Záujem o sprievodcovské služby stúpa," vysvetľuje predseda OZ Kalvársky fond.

Kráčať s dobou pomôžu aj dôchodcovia

Zvyšujúci sa počet turistov, ktorí si chcú barokový sakrálny kompex obhliadnuť zvyšuje i nároky na údržbu a služby. ,,Aj my cítime, že pri takejto návštevnosti musí nastúpiť profesionalizácia. Robíme kroky, aby sa tak jedného dňa stalo," podotkol Macharík. Združenie podľa jeho slov oslovilo firmu, aby im pomohla so vzdelávaním dôchodcov, ktorí boli ochotní pracovať ako sprievodcovia za symbolický poplatok.

Cez víkendy sú to stovky

Okrem toho združenie každý rok zvyšuje počet dní, počas ktorých otvára expozíciu pre verejnosť. Minulý rok to bolo 166 dní do roka, predminulý 130. ,,Každý rok to zvyšujeme asi o 10 až 20 dní,“ hovorí Macharík. V súčasnosti denne navštívi kalváriu približne do 100 ľudí, počas soboty a nedele je to okolo 150 až 200 ľudí a počas sviatkov až 300 ľudí.

Rekonštruuje sa už siedmy rok

Rekonštrukcia kalvárie prebieha už niekoľko rokov. Jej ambíciou je obnoviť všetky objekty po technickej stránke, ako aj celý areál a vrátiť do neho život v podobe duchovných či kultúrnych podujatí.

Združeniu Kalvársky fond sa už podarilo kompletne zrekonštruovať Dolný kostol a šesť kaplniek, v najbližšom čase sa chce zamerať na Horný kostol. O kalváriu sa v súčasnosti starajú aj zahraniční dobrovoľníci v rámci projektu Mládež v akcii. O obnove pamiatky sme písali aj v článku: Svetový pamiatkový fond prispel druhý raz na obnovu Kalvárie

Nádherné zábery nočnej kalvárie si pozrite TU

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM