Rôzne Správy

Ponorte sa do hlbín vesmíru: Žiarske planetárium po týždňoch opäť otvára

Najmodernejšie planetárium na Slovensku láka na zaujímavý program, opatrenia však stále platia. Vstup si budeme musieť rezervovať.

Ilustračný obrázok k článku Ponorte sa do hlbín vesmíru: Žiarske planetárium po týždňoch opäť otvára
Zdroj: KHaP MH

Od začiatku júna otvárajú opätovne pre verejnosť svoje brány všetky súčasti Krajskej hvezdárne a planetária (KHaP) Maximiliána Hella v Žiar nad Hronom. Vzhľadom na dodržiavanie hygienických opatrení však budú prijímať návštevníkov s obmedzenou kapacitou.

„V Žiari nad Hronom, v najmodernejšom planetáriu na Slovensku, budeme prijímať najviac 12 osôb na jedno podujatie respektíve exkurziu. Na vyhlásené podujatia pre verejnosť bude potrebná rezervácia,“ informoval riaditeľ KHaP Tomáš Dobrovodský s tým, že v prípade vyčerpania rezervácií alebo záujmu o iný termín návštevy je možné si dohodnúť individuálnu alebo organizovanú exkurziu.

V pracovných dňoch od 9.00 do 15.00 h a sobotu od 10.00 do 17.00 h je možné zavítať do Hvezdárne v Banskej Bystrici. „V našom krajskom meste program prebieha v astronomickej pozorovateľni na Vartovke,“ priblížil Dobrovodský. Večerné pozorovanie je tu možné v piatky od 21.00 do 23.00 h. V rámci jednej skupiny môžu pracovníci prijať päť osôb.

Návštevníci Hvezdárne v Rimavskej Sobote absolvujú okrem astronomického pozorovania aj prehliadku Astroparku s výkladom odborného pracovníka. Navštíviť ju môžu v pracovných dňoch vždy v časoch o 10.00, 12.00 a 14.00 h, v prípade záujmu o večerné pozorovanie o 21.45 h. Na jednom pozorovaní sa môže zúčastniť maximálne 12 osôb.

„Pri pozorovaní astronomickou technikou uprednostňujeme nepriamu, projekčnú metódu pozorovania, prípadne zobrazenie objektov prostredníctvom astronomickej kamery na monitore počítača,“ dodal Dobrovodský a zároveň upozornil, že astronomické pozorovania sa uskutočnia iba v prípade priaznivého počasia.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM