Kremnica

Porazili sme Čechov: Takto skončilo hlasovanie za najkrajší európsky strom!

Zástupcovia Slovenska sa zúčastnili vyhlásenia ankety Európsky strom roka. V silnej konkurencii národných ankiet sa nestratil ani kremnický kandidát. Porazil aj omnoho početnejšie krajiny EU, Česi zostali v tesnom závese.

Ilustračný obrázok k článku Porazili sme Čechov: Takto skončilo hlasovanie za najkrajší európsky strom!
Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostné vyhlásenia ankety Európsky strom roka 2014 sa uskutočnilo v Európskom parlamente 19. marca tohto roku. Zúčastnili sa ho zástupcovia všetkých krajín, ktoré vyhrali v národných anketách. Podľa organizátorov súťaže, českej organizácii Nadace Partnerství v tejto súťaži ide najmä o zviditeľňovanie menej známych jednotlivých regionálnych oblastí.

Slovensko zastupoval 400-ročný kremnický dub

Celoeurópske hlasovanie o Európsky strom roka sa začalo 1. februárový deň. Do súťaže postúpilo 10 najkrajších národných stromov." Slovensko zastupoval 400-ročný kremnický dub letný, ktorý rastie v Zechenterovej záhrade a zvíťazil v slovenskej ankete Strom roka 2013.":http://ziar.dnes24.sk/…letny-164001 Slovenský kandidát v európskej ankete získal 10 169 hlasov. Obsadil tak celkové 4.miesto.

„Tým, že ľudia sa zapájajú do hlasovania, vzniká automaticky záujem o dané stromy. Mnohí sa neskôr na tieto miesta prídu radi pozrieť, čím získava región ako taký,“ uviedla projektová manažérka Andrea Krůpová z českej Nadace Partnerství.

Hlasovanie prebiehalo od 1. februára do 28. februára tohto roku

Slovenský strom podporil aj poslanec NRSR Jozef Viskupič, ktorý bol aj na vyhlasovaní výsledkov v EP: „Silný príbeh dubu letného z Kremnice dokázal zmobilizovať viac ako 10 tisíc ľudí na Slovensku. Rastie v Zechenterovej záhrade blízko geografického stredu Európy. Prepája sa v ňom história mesta Kremnica a ľudí zo srdca Slovenska. O tomto príbehu sa dozvedelo množstvo ľudí z celej EU a krásne 4. miesto, ktoré vybojovali Slováci určite pomôže rozvoju cestovného ruchu regiónu Kremnice, ako aj Slovensku. O strome a Kremnici sa dozvedeli státisíce ľudí. Hlasovanie je ukážkou toho, že aj krajina s malým počtom obyvateľom dokáže tromfnúť takých gigantov, ako napríklad Taliansko alebo Francúzsko. Niekedy aj malý klik na internete, dokáže pomôcť viac ako niekoľko miliónové rozpočty na reklamu. Preto som podporil nadšenie ľudí z občianskeho združenia Naša Kremnica.“

Ľudia sa dokážu spojiť pre dobrú vec

„Som hrdý, že v tomto skutočne silnom ročníku uspeli. Aj malý národ, ako je náš dokázal svojimi hlasmi vyslať európskym národom odkaz, že nám stromy nie sú ľahostajné a chápeme ich význam a miesto v prírode. Patrí sa mi poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa zapojili do kampane a propagovali náš strom. Takisto ďakujem všetkým, ktorí sa svojim hlasovaním pričinili o toto krásne umiestnenie," uviedol Jaroslav Slašťan, ktorý na Slovensku viedol propagačnú kampaň k ankete Európsky strom roka.

„Od chvíle, kedy som prišiel s myšlienkou prihlásiť náš dub do národnej ankety Strom roka, po dnešný deň vyhlásenia výsledkov ankety Európsky strom roka prešiel takmer rok. Aj toto malé víťazstvo nášho stromu ma utvrdzuje v presvedčení, že ľudia na Slovensku sa dokážu spojiť aj pre dobrú vec. Nielen negatívne dopady politiky, nielen zlá ekonomická situácia dokážu ľudí vyburcovať. Osobne som rád, že sme dokázali spojiť ľudí práve pozitívnou vecou. Pre mňa je však víťazom dub stojaci v Zechenterovej záhrade v centre Kremnice, v malom srdci Európy. Som presvedčený, že naše mesto budú ľudia navštevovať aj kvôli nemu,“ povedal Marián Vojtko, predseda Občianskeho združenia Naša Kremnica.

Počty hlasov:

  • Bulharsko 77 526
  • Maďarsko 36 925
  • Poľsko 16 768
  • Slovensko 10169
  • Česko 8 211
  • Francúzko 4989
  • Škótsko 1740
  • Írsko 1517
  • Wales 1093
  • Taliansko 689
Strom roka EU
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM