Barbara Dallosová Správy

Pôrodnice reagujú na hodnotenie mamičiek: Štiavnická ďakuje, žiarska sľubuje veľké zmeny!

Mamičky rozhodovali o pôrodniciach. Tú banskoštiavnickú postavili na prvé miesto v kraji a zle neobišla ani v celoslovenskom hodnotení. Pôrodnica v Žiari sa ale blížila skôr ku chvostu rebríčka. Práve tá by sa ale podľa vedenia mala tento rok premeniť na nadštandardné zariadenie. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Pôrodnice reagujú na hodnotenie mamičiek: Štiavnická ďakuje, žiarska sľubuje veľké zmeny!
Zdroj: TASR

Najnovší rebríček pôrodníc, zostavený na základe hodnotení rodičiek, sme vám už predstavili. Pôrodnícke oddelenie žiarskej nemocnice sa umiestnilo na 40. mieste z 54 hodnotených. Viac pozitívnych ohlasov si vyslúžila pôrodnica v neďalekej Banskej Štiavnici, ktorá je podľa mamičiek 16. najlepšou na Slovensku, a prvou najlepšou v Banskobystric­kom kraji.

Mamičky sú čoraz náročnejšie, tvrdí primár

Ako vnímajú spätnú väzbu od mamičiek samotné pôrodnice, sme zisťovali od ich primárov. Primár pôrodníckeho oddelenia v Banskej Štiavnici MUDr. Marián Špila mamičkám za prejavenú dôveru ďakuje a dodáva: „Mamičky sú čoraz náročnejšie pri výbere pôrodnice. Naša pôrodnica si zakladá na propacientskom prístupe a na dobrej hotelovej časti. Som veľmi rád, že naša práca má v celom regióne pozitívnu odozvu.“

Pôrodnica novej generácie aj v Žiari

V podľa rodičiek najlepšej nemocnici v kraji prišlo v minulom roku na svet takmer 521 bábätiek. Len o niečo menej, a to 517 pôrodov v roku 2014 zrealizovalo pôrodnícke oddelenie žiarskej nemocnice. Práve túto pôrodnicu nemocnica plánuje tento rok kompletne zrekonštruovať podľa sieťového konceptu Pôrodnice novej generácie.

Budúce mamičky by v nej mali nájsť väčší komfort ako doteraz. „Chceme pre naše pacientky vytvoriť prostredie, ktoré bude niekde na polceste medzi domovom a nemocnicou,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Anton Ďurkech.

„Zabezpečíme im maximálne súkromie pri pôrode v intímnom prostredí, do ktorého nebude mať okrem manžela či inej sprevádzajúcej osoby, lekára a sestry nik iný prístup, ale zároveň im poskytneme aj pocit istoty a bezpečia prameniaci z toho, že sa nachádzajú v nemocnici, kde o ne bude po odbornej stránke stopercentne postarané," približuje avizované zmeny primár.

Ako vysvetlil hovorca siete nemocníc Svet zdravia, Tomáš Kráľ, vynovené oddelenie žiarskej nemocnice sa bude nachádzať v kompletne zrekonštruovaných priestoroch a na slovenské pomery by podľa neho malo ísť o nadštandardne vybavené medicínske pracovisko. ,,Stavebné práce by mali byť ukončené tento rok, aby celá pôrodnícka sekcia vrátane úsekov šestonedelia a novorodencov mohla prejsť na nový režim fungovania. To znamená, že bude zastrešený celý cyklus – od príjmu tehotných pacientiek cez pôrod až po popôrodnú starostlivosť o matku a novorodencov," dodal Kráľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM