Barbara Dallosová Samospráva

Poslanci odobrili nové osvetlenie za 300 000 eur: Čo spravia s tým starým?

Nákladná a rozsiahla rekonštrukcia verejného osvetlenia v Žiari nad Hronom prebehla len pred niekoľkými rokmi. Teraz poslanecký zbor odhlasoval nový úver na jeho ďalšiu modernizáciu. Technické služby sľubujú úsporu 100 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odobrili nové osvetlenie za 300 000 eur: Čo spravia s tým starým?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Na mimoriadnom zasadnutí žiarskeho Mestského zastupiteľstva (4.6.2015) sa dnes poslanci zaoberali modernizáciou sústavy verejného osvetlenia v meste. Plánovaný projekt výmeny svietidiel verejného osvetlenia za LED svietidlá má zastrešiť mestská eseročka Technické služby.

Radnica ešte nesplatila niekoľkomiliónový úver na rekonštrukciu verejného osvetlenia v meste spred piatich rokov, na ďalšiu rekonštrukciu chce čerpať opäť.

Investícia do LED technológie predstavuje 300 000 eur. Prostriedky má poskytnúť úver z úverovej linky Európskej banky pre obnovu a rozvoj na financovanie projektov energetických úspor miest a obcí. Za nový úver na modernizáciu dcérskou spoločnosťou mesta hlasovalo všetkých 15 zúčastnených poslancov.

Po piatich rokoch

Núka sa otázka, prečo chce mesto po niekoľkých rokoch osvetlenie rekonštruovať znova. ,,V čase, keď sme robili poslednú rekonštrukciu, bol trend nahradzovania ortuťových výbojok vysokotlakovými sodíkovými výbojkami. Sodíková lampa vytvára dojem žltého až oranžového svetla, okrem toho, sodíkové výbojky majú životnosť 3 až 8 rokov, už je čas na výmenu všetkých žiaroviek," vysvetľuje riaditeľ Technických služieb Igor Rozenberg s tým, že riešenie tiež podstatným spôsobom zvýši intenzitu osvetlenia a zníži náklady mesta na prevádzku a údržbu verejného osvetlenia.

Ako vysvetlil primátor mesta Peter Antal, pri schvaľovaní poslednej rekonštrukcie bola ešte LED technológia pre mesto pridrahá. ,,V súčasnosti je cena prijateľnejšia. Keď sme schvaľovali predošlú rekonštrukciu, technológia LED osvetlenia bola ešte v plienkach, vtedy by som za to ani ja ruku nezodvihol," podotkol primátor, ktorý bol v čase spomínaného hlasovania mestským poslancom.

Úspora 100 000 eur

Ako argumentoval Rozenberg, náklady mesta má nové riešenie znížiť výrazne. ,,Ponúkame tú výhodu, že počas splácania úveru, teda počas celých desiatich rokov, ušetríme mestu 10 000 eur ročne za správu osvetlenia. Za celé toto obdobie čiastka činí 100 000 eur, čo je nemalá úspora," hovoril v číslach.

Okrem príjemného bieleho svetla a dosahovania okamžite plného jasu bez blikania má byť výhodou LED technológie aj celkovo viac svetla v uliciach. Ako vysvetlil riaditeľ Technických služieb, v porovnaní s výbojkami poskytujú LED svietidlá rovnomernejšie povrchové osvetlenie, pričom spotrebujú menej energie. Tým by sa podľa neho mali vyriešiť i sťažnosti obyvateľov na nedostatočné osvetlenie niektorých žiarskych ulíc a medziblokových priestorov.

Čo so starými svietidlami?

Napriek tomu, že pred niekoľkými rokmi vymieňané osvetlenie je neuspokojivé, je ešte stále funkčné. Rozenberg podotkol, že mesto má teda i možnosť predať ho.

,,Dá sa to ponúknuť okolitým mestám a obciam. Modernizácia verejného osvetlenia je momentálne trendom na celom Slovensku a my predpokladáme, že je ešte mnoho miest a obcí, ktoré majú ešte oveľa horšie osvetlenie než sme mali my doteraz. Takže si myslím, že potenciál na odkúpenie starých svietidiel je vysoký," povedal pre náš portál Igor Rozenberg.

Čítajte tiež:

Primátor zvoláva mimoriadne zastupiteľstvo: Na stole je úver na modernizáciu verejného osvetlenia!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM