Martin Károly Rôzne

Poslanci predali časť námestia

Plocha pod budúcim polyfunkčným jednopodlažným objektom, je od štvrtku 17. decembra predaná spoločnosti Delta trade s.r.o. Cena za m2 bola podľa žiadosti 28.50 €.

Poslanci už v roku 2007 schválili zámer spoločnosti vybudovať polyfunkčný objekt na Námestí Matice Slovenskej v Žiari nad Hronom. Začiatok výstavby bol ale oddialený. Podľa slov viceprimátora Romana Zaťku, má na zdržaní podiel aj mesto, ktoré sa úspešne uchádzalo o európske peniaze na revitalizáciu námestia. Nechceli aby bolo námestie rozkopané dva krát.

Situácia sa ale zmenila a investor, údajne kvôli kríze potrebuje vlastniť pozemky ako záruku pre banky, pri vybavovaní úveru.

V mestskom parlamente sa na danú tému strhla pomerne ostrá výmena názorov /pozri video/. „Ak tie pozemky predáme, považujem to za zlyhanie tohto zloženia zastupiteľstva.“ vyhlásil v rámci diskusie Ján Vinarčík. Poslanec upozorňoval aj na možné komplikácie v budúcnosti pri uplatňpovaní si vlastníckych vzťahov.

Poslanec Ladislav Kukolík, obhajca zámeru, zas apeloval na poslancov v mene minulého predaja. „Inej spoločnosti sme kľudne predali lukratívne pozemky pri novom kostole. Námestie nie je svätá zem.“ dodal Kukolík.

Do diskusie prispel aj primátor Černaj. „Uznesenie nepodpíšem, kým nezačnú stavať. Nechcem aby na námestí vyrástli nakoniec drevené stánky“ ostro vyhlásil Černaj.

Zo sedemnástich prítomných poslancov nakoniec proti predaju hlasovali traja. Dvanásti boli za a dvaja z poslancov sa zdržali hlasovania. Cena sa pre kupujúcu spoločnosť nezvýšila. 28. 50 za meter štvorcový.

„So stavbou, ktorú budeme realizovať na Námestí Matice Slovenskej súvisia aj ďalšie investície, vyplývajúce z projektu“ navrhnutú cenu obhajuje konateľ Delta trade s.r.o. Chalid Abbas. „Primátorove vyhlásenie o tom, že majiteľmi pozemku sa staneme až po začatí stavby nám neprekáža. Banky aj tak v súčasnosti poskytujú úvery na podobné projekty len v 50% výške. Máme dostatok vlastných zdrojov.“ ozrejmil Abbás.

Presný termín začiatku výstavby zatiaľ nie je známy. /mak/

Poslanci predali časť námestia
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM