Martin Károly Samospráva

Poslanci riešia hlavnú mestskú kontrolórku: Takýto podnet podali na prokuratúru

Dvom poslancom žiarskeho zastupiteľstva sa nepozdáva, že mestská hlavná kontrolórka vykonáva svoju funkciu aj vo vedľajšej dedine. Podali na ňu podnet. Kontrolórka si chybu priznáva.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci riešia hlavnú mestskú kontrolórku: Takýto podnet podali na prokuratúru
Foto: Zuzana Jakubičková

Ako poslanci MsZ v Žiari nad Hronom sme s kolegom Petrom Dubeňom pred pár dňami od občanov nášho mesta dostali podnet, ze hlavná kontrolórka nášho mesta ma uzavretý pracovný pomer v neďalekej obci,“ píše pre Žiar24 poslanec Norbert Nagy.V Žiari podľa neho vykonáva kontrolórka mesta Eva Vincentová svoju prácu na plný úväzok, vo vedľašej obci na 0,2.

Poslanci: Je to v rozpore so zákonom

Podľa poslancov však ide o rozpor so zákonom o obecnom zriadení č. 369.„Bolo nam potvrdené, ze kontrolórka k dnešnému dňu nemá žiadny súhlas MsZ, rovnako mesto Žiar nad Hronom nemá uzavretú žiadnu zmluvu o tomto s dotknutou blízkou obcou,“ informuje ďalej Nagy spolu s Petrom Dubeňom. Tento fakt im podľa ich slov potvrdil primátor mesta.

Poslanci sa mailom pýtali aj Evy Vincentovej. Avšak ani po 6 dňoch im neprišla odpoveď. "Záleží nám však všetkým ako zvoleným zástupcom občanov mesta na dodržiavaní zákonov v našom meste. Obzvlášť pri vykonávani funkcie HKM, ktorá má kontrolu zákonnosti ako hlavnú náplň práce.

Preto sme 12. novembra podali v tejto veci podnet na prokuratúru. „Nech nám je všetkým právne relevantne objasnená celá táto skutočnosť,“ dodávajú poslanci vo svojom stanovisku na záver.

Prokuratúra sa prípadom už zaoberá

Okresná prokuratúra v Žiari podnet zaevidovala v utorok. „Poukazujú na skutočnosť , že hlavná kontrolórka mesta vykonáva túto funkciu súbežne aj v obci Lutila, čo považujú za nezákonnosť. Na základe tohto podnetu si okresná prokurátorka v Žiari nad Hronom vyžiadala potrebný spisový materiál, po preskúmaní ktorého o podnete rozhodne,“ inormuje Ivan Vozár, hovorca Krajskej prokuratúry Banská Bystrica.

Primátor: Kontrolórka schybila!

Primátor Peter Antal podľa jeho slov nevedel, že kontrolórka vykonáva túto činnosť aj v blízkej dedine. Dozvedel sa to až potom, čo ho na to upozornili poslanci Nagy a Dubeň. „Zavolal som si kontrolórku. Tá priznala, že asi pozabudla na to, že by to malo schváliť MsZ. Z môjho pohľadu je to porušenie zákona. Bez debaty,“ zhoduje sa primátor s názorom dvoch poslancov.

Čomu však podľa jeho slov nerozumie je dôvod, prečo s tým poslanci išli na prokuratúru. „Kontrolórka ma oboznámila s tým, že na najbližšom zastupiteľstve vystúpi a bude informovať poslancov,“ dodáva Antal. Podľa neho prokuratúra, s najväčšou pravdepodobnosťou, vydá stanovisko, v ktorom mesto vyzve, aby dali veciu do súladu so zákonom. „O tom som ich aj informoval,“ hovorí ďalej.

Kontrolórka si chybu priznala

Podľa Evy Vincentovej obce často nemajú na to, aby na plný úväzok držali a platili funkciu hlavného kontrolóra obce, a preto aby dodržali literu zákona, uzatvárajú pracovnú zmluvu na túto funkciu na menší úväzok. „V roku 2011 som sa prihlásila do výberového konania v obci Lutila, ktoré som následne vyhrala, aby som na 0,2 úväzku vykonávala pre susednú obec kontrolnú činnosť,“ uvádza vo svojom stanovisku

Podľa jej slov vyknáva funkciu kontrolórky v Lutile od 15. júla 2011, za 166 eur v čistom. „To, že som nežiadala o súhlas MsZ v Žiari nad Hronom, považujem za svoju chybu, ktorú ľutujem a potrebné kroky mám pripravené už na najbližšie rokovanie MsZ. Viem, že zákon hovorí, že inú zárobkovú činnosť hlavného kontrolóra musí odsúhlasiť MsZ. Avšak myslela som, že vykonávanie tej istej funkcie na drobný úväzok pre susednú obec nie je tzv. inou zárobkovou činnosťou, čo je v zákone uvedené, a teda dať si to odsúhlasiť poslancami MsZ. Tento omyl ľutujem a ospravedlňujem sa zaň. Na druhej strane som si nie vedomá, že by som mestu Žiar nad Hronom alebo jeho predstaviteľov mojim omylom spôsobila akúkoľvek škodu, alebo to malo nejaký vplyv na výkon mojej práce,““ hovorí Vincetová na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM